10 coola vetenskapliga fakta om hundar

10 coola vetenskapliga fakta om hundar

10. De har tre ögonlock

Precis som människor har de övre och undre ögonlock som kan röra sig något uppåt och neråt. Men de har också ett som börjar i inre ögonvrån och rör sig i sidled utåt. Det inre, tredje ögonlockets uppgift är att ta bort slem och skräp.

9. De älskar verkligen sina människor

Det är vetenskapligt belagt efter att försök med hundar i magnetkamera har visat att de reagerade starkt känslomässigt på doften av de människor de lever med. De så kallade belöningscentren i hjärnan svarade helt annorlunda på dem jämfört med doften av andra hundar.

8. De är ungefär lika smarta som småungar

Särskilda IQ-tester har visat att hundar har kognitiva kapaciteter som mänskliga 2-åringar. De kan således lära sig ungefär 150 ord och förstår gester och tecken.

7. Hundtassar doftar ofta lite som salta snacks

Ungefär som chips eller popcorn. Orsaken är kanske inte lika härlig som chips, utan beror på att deras tassar plockar upp bakterier när de är ute och går som gör att deras tassar avger den där doften.

6. Hundar har den fantastiska superkraften mörkerseende

De är inte riktigt på kattnivå, men deras kraft är väldigt mycket större än människors. Hundars pupiller är större och deras näthinnor har långt flera celler avsatta för ljuskänslighet än för färgseende. De ger dem en för människor osannolik fördel när det gäller att urskilja saker i mörkret.

5. Varje hundnos är unik

Kanadensiska kennelklubben har använt nosavtryck som individuell identifiering sedan 1930-talet och många andra organisationer har följt i deras nosavtryck, förlåt, fotspår.

 4. De drömmer troligen

Det är inte helt bevisat, men det finns mycket som pekar i den riktningen (till exempel ALLA hundägare som någonsin sett sin vovve sova och drömma). Det verkar finnas liknande elektriska impulser i hundars hjärnor som människor har, under det djupa sömnstadiet.

3. De har inte päls bara för att hålla värmen

På sommaren håller pälsens isolerande effekt även hundarna svala. Pälsen skyddar också deras hud från solen.

2. De lyssnar faktiskt när vi pratar

De har till och med visat sig förstå innehållet i det mesta av det som sägs. De kan kanske inte tolka våra ord men de förstår via ljuden och tonläget det känslomässiga budskapet.

1. Hundar svettas inte ens hälften så mycket som människor

Mest för att de inte har svettkörtlar överallt, som människor har. Hundar har bara svettkörtlar i tassarna. För att svalka sig måste de flåsandas, eftersom de har en sorts avkylningssystem i nosen i stället.

Källa: Aol.com <— och det finns en film här också

Kolla också: Hundkompis & kattkompis
PrenumereraHärliga Hund: Klicka här!

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven