Lär vovven hälsa med hyfs – 6 enka steg

Genom att ligga steget före och göra dig själv till en kul typ kan du få bukt med beteendet.

Lär vovven hälsa med hyfs – 6 enka steg

Hunden blir alldeles till sig när den ser andra hundar. Den kastar sig fram i kopplets längd och börjar gnälla i sin överdrivna iver över att få hälsa.

1. Håll koll
Enklast får du bukt med det här beteendet genom att du märker vad som är på gång innan hunden gör det. Var alltså uppmärksam på det ni är på väg att möta. Då hinner du agera i tid.

2. Agera innan det händer
När du upptäckt vad som är på gång framför er vänder du hela din uppmärksamhet mot din hund.

Du kommer att se när den med kroppens signaler tydligt visar att den är på gång att göra det du inte vill att den ska göra.

Den här gången ska du agera innan hunden gör det. Alltså: Direkt när du ser att hunden i nästa sekund tänker kasta sig fram så agerar du. Då bryter du före i stället för mitt i det beteende du vill hindra.

3. Vänd blicken
Du agerar genom att fånga hundens uppmärksamhet. Du petar till den på rumpan eller nuddar ryggen. På något sätt berör du hunden lätt fysiskt.

Du ska pocka på uppmärksamhet tills du vinner hundens blick.

4. Förstärk dig själv
När hunden tittar på dig tar du ett par snabba steg bakåt med berömmande röst. Samtidigt plockar du fram en förstärkare, en belöning, till exempel godis eller en boll.

För att förstärka ytterligare visar du belöningen, sveper med den framför hunden och kastar eller rullar i väg den en bit – bort från det förväntade mötet.

5. Torrträna
Om du vill jobba efter den här taktiken är det klokast att ”torrträna”. Du övar helt enkelt utan att ni är på väg mot ett sådant där irriterande hundmöte.

6. Trist blir kul
Om du är envis och konsekvent så lär sig hunden att det är mycket roligare att hålla koll på dig än på den där hunden ni möter. Det är ju då du blir riktigt kul!

Läs också:

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven