Är din hund en pessimist?

Är din hund en pessimist?

Trodde du att alla hundar som viftar på svansen är glada och lever livet? Man vill ju gärna det, men nja, det visar sig återigen att hundarna är lite som vi – en del ser livet från en ljusa sidan, andra har en betydligt dystrare utblick.

LÄS OCKSÅ: 6 tips för ett hundliv i harmoni

Det är forskare vid universitetet i Sydney som tittat närmare på optimistiska respektive pessimistiska personligheter hos hundar. Man lät hundarna höra olika ”tvetydiga ljud”, som de inte sedan tidigare förknippade med någon särskild aktivitet, och såg sedan om hundarna reagerade.

De som reagerade förväntade sig något slags belöning i samband med ljudet, med andra ord här hade man hittat optimisterna.
Pessimisterna reagerade i stället inte märkbart på ljudet.
Doktor Melissa Starling, som ledde studien, menar att de flesta hundarna visade sig vara optimistiska och att detta sedan hänger ihop med att de är lite mer villiga att ta risker i hopp om att få en belöning. Pessimisterna agerade lite tvärtom – om de inte fick någon belöning första gången de hörde ljudet så var de inte särskilt pigga på att prova igen.

Nu är det dock inte självklart att det är något dåligt med att vara pessimist. Starling menar att kanske kan hennes resultat leda till att man väljer ut olika hundar för olika uppdrag på ett annat sätt framöver. Hundar som är lite mindre riskbenägna skulle till exempel kunna fungera extra bra när man till exempel letar efter explosiva ämnen.

Här kan du se och höra Melissa Starling berätta om sina resultat:

SE OCKSÅ FILMEN VI ALDRIG FÅR NOG AV:
Bästa vännernas hjärtskärande farväl

LÄS OM Husse som smugglade in hunden till dödssjuka matte


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven