10 annorlunda fakta om hundar

10 annorlunda fakta om hundar

Hur mycket vet du om våra fyrbenta vänner? Här får du 10 annorlunda fakta.

1. Hunden och människan har delat vardag i tusentals år. Hundar har hjälpt människor att jaga och att hålla vakt. Skelettfynd från bland annat Tyskland visar att det fanns tama hundar redan för 12 000 år sedan. Vid stenåldersboplatsen Skateholm i södra Sverige har arkeologer hittat 7 000 år gamla hundgravar. De tyder på att djuren redan då var betydelsefulla och fick en fin begravning.

iStock_000071144757_Small

2. En hunds nosavtryck är lika unikt som en människas fingeravtryck.

iStock_000038678076_Small

3. Det var minst 12 hundar med på Titanic. Men det var bara  tre som överlevde när båten sjönk. En pekingese och två pomeranian. Det var ägarna som fick med dem i livbåtarna.

4.  Schäfern Rin Tin Tin var den första amerikanska hundfilmstjärnan. Han signerade sina egna kontrakt med sitt tassavtryck. Rin Tin Tin debuterade i rollen som varg i filmen The Man From Hell’s River 1922. Rin Tin Tin hade också en egen radioshow: The Wonder Dog. Rin Tin Tin fick också en stjärna i Hollywood Walk of Fame. Senare fick även andra filmhundar namnet Rin Tin Tin.

chaser

5. En Border collie vid namn Chaser kan över 1000 ord och förstår skillnaden mellan verb och substantiv. Kolla in en kort film med den fantastiska Chaser här!

6. Hundar har precis som människor olika dialekter. Hundar snappar upp husses och mattes sätt att prata. Studier visar alltså att hundar också har dialekter. En undersökning av brittiska hundar visar att skotska vovvar skäller på samma sätt som ägarna talar. Hundar anpassar också tonhöjden efter husse och matte.  (Läs mer på spraktidningen.se)

7. Hundar kan precis som människor lida av sjukhusskräck. Ett tecken på stress kan vara ökat blodtryck och amerikanska forskare har konstaterat att hundar har högre blodtryck när det mäts hos veterinären än när det mäts hemma.

iStock_000075102733_Small

8. Hundar har inte ett lika utvecklat färgseende som vi människor och kan därför sägas vara delvis färgblinda. Forskning visar att de kan se skillnad på gult och blått, men inte urskilja rött och grönt. Så en röd boll på grön gräsmatta blir nästan osynlig.

9. Människans luktsinne är enkelt och primintivt i jämförelse med hundens. Vi har ungefär fem miljoner luktsinnesceller, medan hunden har 220 miljoner.

proteser_hund

10. Hunden Naki’o ben och tassar förfrös när han blev övergiven som valp. Han blev räddad, fick proteser och kan nu leva ett normalt hundliv. io9.com

 Läs också: 5 tecken på att din hund älskar dig


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven