Kastrera eller ej …

Kastrera eller ej …

Det pågår en diskussion om huruvida kastration skulle ha en lugnande effekt, speciellt när det gäller hanhundar. I och med att man tar bort testiklarna där hormonproduktionen sker skulle alltså en del så kallad hanhundsproblematik försvinna. Det finns dock inga exakta belägg för att det alltid blir resultatet – och vissa beteenden, som revirtänk, hänger snarare ihop med hunden som individ och inte testosteronhalten.

Det finns inget som visar på att en hund blir ­lugnare av att bli kastrerad. Tvärt om kan den bli ­piggare i stället. Vad som däremot kunnat påvisas är att en hund som är rymningsbenägen brukar sluta med det, eller åtminstone rymma mer sällan.

Detta säger Ann-Sofie Lagerstedt, professor på Sveriges lantbruksuniversitet, som menar att kunskapen om för- och nackdelar med kastrering är bristfällig bland många hundägare.

Visst, ibland kan det vara motiverat med kastration, men om man som hund­ägare vill komma tillrätta med ett visst ­beteende hos hunden hoppas Ann-Sofie ­Lagerstedt att veterinären diskuterar igenom detta ordentligt med hundens ägare. Kanske kan problemen lösas på ett bättre sätt. Hundens ras och ålder är också avgörande. Vissa beteenden är befästa och går inte att ändra på med kastration.

Man ska också tänka på att en kastration är ett stort kirurgiskt ingrepp som kan ge komplikationer och lidande för hunden.

Utomlands är det mycket mer vanligt att kastrera både hanhundar och tikar redan första halvåret, om de inte ska avlas på eller ställas ut.

Hur har du gjort med dina hundar? Vilka erfarenheter har du? Vad tycker du om det här?

Kanske vill du också läsa:
Diabetes hos hund
Nu vet vi – därför juckar jyckar

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven