Ny fästingsmitta hos husdjur

Ny fästingsmitta hos husdjur

Forskare vid Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt visar i en ny studie att antalet antikroppar mot ricksettsiabakterier nu ökar bland hästar, hundar och katter. Något som alltså tyder på att smittan sprider sig från andra fästingbärare, typ rådjur, till våra tama husdjur. Det här rapporterar UNT.se i veckan.

– Liksom borrelia sprids rickettsiabakterier av fästingar. Våra resultat talar för att både vilda djur och våra egna husdjur kan fungera som ett slags tillfällig reservoar från vilka blodsugande fästingar kan hämta upp rickettsiabakterier och sprida dem vidare, även till oss människor, säger Kenneth Nilsson, överläkare vid Akademiska sjukhusets mikrobiologiska klinik.

I studien har forskarna undersökt förekomsten av antikroppar mot så kallade rickettsia­bakterier i blodprover från hundar, katter, hästar, rådjur och älgar.

– Om det finns sådana antikroppar i blodet visar det att djuret har eller tidigare har haft en infektion orsakad av sådana bakterier. Ju högre halterna av antikroppar är, desto troligare är det att infektionen skett nyligen eller fortfarande pågår, säger Kenneth Nilsson.

Högst var andelen djur med antikroppar bland hästarna och lägst bland hundarna. Mer än var tredje häst och var sjätte hund hade antikroppar mot rickettsiabakterier.

– Att antikroppar mot rickettsia var minst vanlig bland hundar var väntat. Hundar är ju de husdjur som rör sig minst fritt ute i naturen där de riskerar att stöta på smittbärande fästingar. Dessutom är det vanligt att hundägare förser dem med halsband med fästingavstötande medel under fästingsäsongen, säger Kenneth Nilsson.

Läs mer hos: UNT.se

Kolla också på: Goda råd om fästingar 

Läs mer om: Så skyddar du din hund mot fästingar

 

• • •

Prenumerera på Härliga Hund! Kolla in våra prenumerationserbjudanden här

Hett tips: Gilla oss på Facebook! Då missar du inga roliga hundnyheter, skojiga filmer eller intressanta artiklar.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven