Bland hundhem och kliniker

Bland hundhem och kliniker

I förra veckan lärde jag känna en brittisk kvinna vid namn Karen. Hon är gift med en indisk man, har bott här i Goa i över 20 år, är en sann djurvän och alla som jobbar med gatuhundar här i någon form känner till henne.

I tisdags tog hon med mig på en rundtur bland hundhem och kliniker och i detta blogginlägg kommer ni få lite kortfattad information om två av Goas hundhem. Mer utförlig info om respektive shelter kommer senare.

Några av hundarna på WAG bråkar om Karens uppmärksamhet.

Några av hundarna på WAG bråkar om Karens uppmärksamhet.

En elak människa hade hällt syra på denna stackars kossa,...

En elak människa hade hällt syra på denna stackars kossa…

Vi började med att besöka WAG (Welfare for Animals in Goa) som är ett djurhem beläget i en stor portugisisk villa i Siolim. Här är alla djur välkomna, men det är främst skadade kossor och övergivna hundar som bor här.

Till föreningen hör även en klinik där hundarna kan få vård och vill man går det att volontärarbeta där någon gång i veckan. Här bor även en veterinär på heltid och föreningen har ett ”dog feeding”-program där de åker till stranden under monsunen för att mata de svältande strandhundarna. WAG får ingen ekonomisk hjälp via staten utan förlitar sig helt på gåvor och privata donationer.

Karen hälsar på en av hundarna hon räddat och som nu bor på kliniken.

Karen hälsar på en av hundarna hon räddat och som nu bor på kliniken.

Undersökningsrum på kliniken.

Undersökningsrum på kliniken.

En katt som fått örat bortskuret av någon elak människa.

En katt som fått örat bortskuret av någon elak människa.

Vi körde vidare i Karens lilla Suzuki mot Assagao och det största och äldsta räddningscentret i Goa, nämligen International Animal Rescue. Centret har funnits i över 20 år och Karen har varit med sedan starten och hjälpt till med sponsring och volontärarbete. Här bor både katter och hundar och man kan även komma hit med sitt sjuka husdjur för att få träffa en veterinär, mot betalning (alla inkomster går till centret).

Man jobbar främst med att sterilisera och vaccinera så många herrelösa hundar man bara kan för att minska hundarnas lidande, skador, bråk samt att få ner populationen av gatuhundar.

We need a home!

We need a home!

Burar har olika markeringar beroende på hundens status.

Burarna har olika markeringar beroende på hundens status.

Till International Animal Rescue kan man komma och volontärarbeta genom att gå på promenader med hundarna eller bara leka med valpar, men centret har strikta regler om att alla som vill hjälpa till måste vara vaccinerade mot rabies.

Djurambulans!

Djurambulans!

I morgon, torsdag, ska jag följa med Karen till huvudstaden Panjim (även kallad Panaji) för att besöka ett statligt dog shelter (PAWS). Vi kommer även stanna till på ett ”rabies camp” där en organisation åker runt till olika stadsdelar för att vaccinera hundar mot rabies.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven