Nu vet vi – därför juckar jyckar

Nu vet vi – därför juckar jyckar

jucken Hunden börjar jucka. Vad gör du? Skrattar eller tycker det är pinsamt och avbryter? Det finns massa myter och sanningar om varför hundar juckar. Vi reder ut begreppen.

LÄS OCKSÅ: Därför äter hundar gräs

Om en hund hoppar upp och börjar rida på en annan hund förklaras det beteendet ofta med att hunden vill ha dominans och kontroll över den andra hunden. Men det är faktiskt inte särskilt troligt att det är så menar forskarna Carolyn Walsh och Lydia Ottenheimer Carrier, som nyligen gjort en studie på hur hundar beter sig i hundparker. De menar att de hundar som ägnar sig mest åt beteendet också är de som leker allra mest. Det handlar det om rena glädjeyttringar. Hundarna blir upphetsade och glada över att få träffa andra hundar som de gillar. Energin spiller helt enkelt över på det sexuella beteendet, och det är då de börjar rida på andra hundar.

Även tikar juckar

Det är speciellt vanligt i hundparker, parkerna är ofta en stimulerande miljö för hundarna. Har hunden dessutom normalt en hög energinivå är det lätt att juckandet börjar. Hos vissa individer kan det spilla över rätt ordentligt. Det finns de som inte bara rider på andra hundar, utan även på människor, andra husdjur, möbler, och föremål. Mjukisdjur och kuddar tillhör favoriterna. Det är lätt att tolka en sådan hund som översexuell, och så kan det vara, men det behöver inte vara så. Beteendet kan vara av helt icke-sexuell natur.
Redan på 70-talet började en annan forskare, Marc Bekoff, intressera sig för fenomenet. I samband med att han studerade interaktioner mellan unghundar upptäckte han att beteendet uppstår i väldigt tidig ålder – och hos båda könen.

Kastrerade juckar mer

Andra studier visar att det inte spelar någon roll om hundarna är kastrerade eller inte. Beteendet har till och med visat sig vara vanligare bland kastrerade hanhundar.
Däremot kan juckandet variera i olika sammanhang. I fredliga situationer kan det handla om att dra till sig uppmärksamheten från en annan hund. Det kan vara en metod att väcka en annan hunds leklust, speciellt om den är trög att få igång. Men det finns fler förklaringar. Det kan till exempel handla om att testa vänskapsband, som om hunden frågar: ”Hur långt får jag gå?” ”Hur mycket gillar du mig?” Då handlar det om social anknytning, snarare än om dominans och kontroll av andra hundar.
Men det kan också vara tecken på stress och nervositet. Då kan juckandet bli ett sätt att få utlopp för obehagliga känslor.

Vad händer innan?

Men visst kan det också handla om aggressivitet. Beteendet är inte alltid förknippat med fredliga avsikter. Vissa hundar kan också reagera aggressivt när en annan hund försöker hoppa upp på dem. En del gillar inte fysisk kontakt med andra hundar. Så en hund som ger sig på en annan hund i fredliga avsikter kan bli bemött med aggressivitet.
Hundar är individer precis som människor, och Marc Bekoff menar att det är bättre att försöka notera vad som händer precis innan och efter hunden uppvisar beteendet, i stället för att vara för snabb med att dra slutsatser. Då är det lättare att se eventuella mönster i beteendet, och veta när man kan tillåta det, och när det bör stoppas.
Hundar som är alltför ihärdiga behöver kontrolleras. Bästa sättet att få kontroll är att träna lydnad, och att inte låta hunden komma för nära en annan hund när man anser att beteendet är olämpligt. Ger sig hunden på föremål gäller samma sak. Finns det misstankar om att det är stress som utlöser beteendet behöver man gå till botten med vad det handlar om, och försöka åtgärda det.

ANDRA LÄSER OCKSÅ:

Se hunden som älskar vattenmelon
12 vanliga hudbesvär hos hund


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En egen plats i hemmet

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

RÖSTA: Vilket är ditt favoritomslag?