Hjälp! Min hund är en bajsätare!

Hur ser din hund ut när den hittat något? Lär dig tolka signalerna och håll koll när ni är ute.

Hjälp! Min hund är en bajsätare!

Visst är det äckligt när hunden äter bajs. Men att fya mitt i hjälper sällan.
Gör så här i stället!

1. Se signalerna
Med stor sannolikhet vet du exakt hur din hund ser ut just innan den tänker göra något. Hundar kan inte låta bli att skicka signaler med kroppen. Det ger dig chansen att stoppa problemet innan det händer.

2. Agera i tid
Från och med nu ska du titta noga på din hund när ni under promenaden närmar er de där ställena där folk brukar strunta i att plocka upp efter hunden.
Så fort du ser att hundens fokus riktas på det där tydliga sättet stoppar du den. Du agerar innan hunden gör det. Och du agerar kraftfullt för att bryta hundens fokus.
Oavsett om det faktiskt var en bajs­korv hunden fokuserade på eller inte så berömmer och belönar du när hunden vänder sin uppmärksamhet mot dig i stället. Och du är snabb med berömmet, här får du inte vara långsam.

3. Bunkra med alternativ
Du har kanonfint godis i fickan. Men du gödslar inte med det. Det får hunden enbart i just de där lägena då du stoppar den från att äta bajs och när du tror att du stoppar den.
Du breddar också alternativen. Varva godisbelöning med en kort kamplek, jaktlek eller en söklek (du kastar en godisbit åt andra hållet, bort från bajset, och hunden får söka).

4. Välj nya vägar
Hitta fler promenadvägar. Det finns alltid ställen som är mer förorenade med hundars bajs än andra. Ju mindre lockelsen är i början av ”avvänjningsträningen”, desto bättre.

5. Bli roligare själv
Fundera lite på hur kul hunden egentligen har det under era rastningar och promenader. Hitta på lekar, gå nya sträckor, göm dig, spring en bit, kasta en leksak för hunden att hitta, öva hunden i att sitta fint på en tunna eller vad som helst. Hundar kräver inte så mycket mer än kul upptåg tillsammans med dig. Alltså, mer fokus på dig, mindre på bajset.

Läs också:
Panik hos veterinären

Hjälp, jag har en rymmare

Hjälp, min hund är en mattjuv!

Gör: Följ oss på Facebook!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven