Varning för giftiga alger i Östersjön!

Varning för giftiga alger i Östersjön!

En familj larm förlorade sin hund efter att den badat utanför Åland för några dagar sedan. I vattnet syntes inga alger när hunden tog en simtur, men det kan finnas gott om giftiga alger i vattnet trots att vattnet ser klart ut.

Som alla hundägare vet kan det vara livsfarligt för hundar att bada i eller få i sig vatten med giftiga alger. Säkrast är att inte bada alls om man misstänker alger i vattnet. Symptom på algförgiftning/algtoxinförgiftning hos hundar är allmän oro, darrighet, diarréer och kräkningar. Är man osäker på om hunden blivit exponerad för alger ska man kontakta veterinär.

Sannolikt är det på grund av värmeböljan de senaste veckorna, jämfört med den relativa kylan under juni och juli, som har gjort att algblomningen nu formligen har exploderat i Östersjön. SMHI:s tjänst kan för närvarande (28/8) inte rapportera på grund av molnighet, annars är det ett bra sätt att hålla koll på läget för algspridningen.

Håll koll på Ålands hav via JärviWiki.

Läs mer om algförgiftning hos Evidensia.

Länkar från tidningen Nya Åland:
Om algerna tidigare under sommaren.

Mera om alger kring Åland.

Algblomning i juli.


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Vi är ett, hundarna och jag

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…