Husdjuren påverkar hela livet

Husdjuren påverkar hela livet

Det här kommer kanske inte precis som en chock för oss djurälskare och djurägare, men nu finns det vetenskapliga studier som stöder det faktum att våra djur påverkar våra liv påtagligt.

Finska tidningen Hufvudstadsbladet, Hbl.fi, rapporterar i dag om hur husdjuren kan ha avgörande betydelse för var man väljer att bo, om man skaffar bil och kanske till och med vem man lever med. Det är Henna Syrjälä, forskardoktor i marknadsföring vid Vasa universitet, forskare kring frågor om husdjur och konsumtion, som konstaterar det som vi andra hundägare redan vet. Henna Syrjälä har själv tre hundar, så hon kanske kan luta sig mot vissa empiriska studier också.

– Många hundägare anser till exempel att de inte behöver någon tränare eller terapeut eftersom hunden ser till att man rör på sig och mår bra. Husdjur påverkar konsumtionen på väldigt många sätt.

Forskar om fattigdom
För närvarande är Syrjälä med i ett internationellt fattigdomsforskningsprojekt. Hon anser att det är problematiskt att man diskuterar så lite om de problem som mindre bemedlade med husdjur brottas med.

– Många hamnar i ekonomisk nöd om husdjuret behöver vård och man inte har pengar att gå till en veterinär. I utkomststödet (motsvarande socialbidrag, ekonomiskt bistånd, i Sverige, red:s anm.) tar man inte i beaktande husdjur och de utgifter som ett husdjur medför. Det anser jag att man borde göra, särskilt med tanke på att husdjuren också har en terapeutisk inverkan och kan få människor att må bättre.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven