servicehund_lovikka-handlar-02

Servicehunden Lovikka handlar.

Servicehundar – så funkar de

De senaste dagarna har ett inlägg om en servicehund som inte kunde göra sitt jobb delats i många av Facebooks hundgrupper och på olika sajter. Vi vill passa på att uppmärksamma servicehundarnas uppdrag och berätta varför det är så viktigt att man inte stör dem i deras arbete.

I Sverige arbetar Svenska Service- och Signalhundsförbundet, SoS, med att utbilda servicehundar och förare, ett så kallat ekipage, och hundarna arbetar sedan med sina människor (förarna) som kan ha olika funktionsnedsättningar som exempelvis rörelsehinder, epilepsi eller diabetes. SoS informerar också om vad som gäller för en arbetande assistanshund. Det övergripande begreppet assistanshund används för servicehundar, signalhundar och diabeteshundar. Läs mer om det här.

Härliga Hund pratade med Ing-Britt Fogelberg på SoS, som är instruktör.

HH: Vet folk vad det innebär när hundar har sitt servicetäcke på sig?

Ing-Britt: Nja, det har blivit bättre, men finns alltid folk som inte förstår, men det handlar oftast om att de inte vet bättre. Det här kan man ju råka ut för även med privata hundar – sådana som inte arbetar. Liten söt hund är som en signal att man vill komma fram och klappa.

SoS som tränar ekipagen lär hundarna att när de har täcket på sig så är de på jobbet. Ingbritt berättar att det svåraste är att hantera folk som inte har uppfattat att det är en hund som arbetar, eller kanske inte har sett föraren bredvid, utan direkt kontaktar hunden.

Ing-Britt: De är ju inte så att hundarna inte får vara sociala, men det är föraren som bestämmer. Man kan alltid fråga föraren om man får hälsa på hunden, men då får man respektera ett nej. Hunden tränas också i att fråga om lov, alltså att uppmärksamma föraren och påpeka att någon tar kontakt, ungefär: ”får jag hälsa?”. Problem kan uppstå om hunden måste bryta för att hälsa på någon, och då tappar fokus på arbetet.

Här kan du läsa mer om projektet med assistanshundar – och tänk på att inte störa en hund som jobbar. Då har de detta täcke på sig:

servicehund_Nytt-gult-tacke

Servicehundar/assistanshundar kallas också:
Signalhundar – arbetar med döva eller människor med hörselnedsöttningar
Diabeteshundar – är alarmerande servicehundar, till exempel Dennis här

Sajten Delbart är bara en av många som de senaste dagarna har delat inlägget om 16-åriga Hailey i Dallas, USA, och hennes servicehund, Flynn. Hailey klarade sig med skråmor, men det hade kunnat gå illa. Läs om Hailey och servicehunden Flynn här.

Läs också:
Mer om servicehundar och signalhundar
Dennis, den alarmerande diabeteshunden

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven