Lär dig massera din hund – 5 grundgrepp

Labradoren Zowie, tillika Härliga Hunds redaktionshund, får en mysig stund med matte Anna Larsén.

Lär dig massera din hund – 5 grundgrepp

Massage är inte bara en mysig grej. Det är också livsviktig kroppskontakt, som utsöndrar lyckohormonet oxytocin hos både dig och hunden.

Precis som hos människor blir hundars muskler och leder stela av arbete, ålder, kyla eller kanske ledsjukdom. Alla hundar och människor kan uppskatta en skön massage, men vissa har förstås större behov av den. En äldre hund kan som en äldre människa bli mer orörlig. Att massera sin gamla hund är ett bra sätt att mjuka upp leder och muskler. Även för yngre hundar är det skönt att mjuka upp musklerna och få i gång blodcirkulationen. Det är också ett bra sätt att komma ner i varv, och att bygga upp en känslomässig anknytning till varandra.

Några saker att tänka på innan du börjar massera din hund finns det dock. En hund med eksem, sårskador, feber, infektion eller hälta bör man inte massera. Inte heller valpar och dräktiga tikar. Det är bra att vänta lite om hunden just har ätit, och att inte heller ge mat direkt efter massage. Hunden ska förstås inte sitta fastbunden eller vara kopplad när du ger massage, utan kunna gå när den vill. Hundar som inte gillar massage kan man försiktigt myspilla lite på. Lite stadigare smekningar och gos helt enkelt. Det gäller även valpar. Det är ett bra sätt att vänja sig vid att bli hanterad av människohänder.
Man kan vara på golvet, eller som vi här, utomhus om man har varmt och mjukt underlag. Alla gillar inte att få massage, men det kan vara osäkerhet inför det nya också. Börja massera några minuter efter varje långpromenad så märker du snart att hunden vänjer sig och slappnar av. Om hunden inte vill bli masserad kan det tyda på att det gör ont. Om du märker att hunden reagerar på vissa ställen när du masserar – ta det försiktigt. Massage ska vara avkopplande, inte göra ont eller bli något jobbigt för hunden.

Så här masserar du – 5 grundgrepp

Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.

HUN1509_OMS_LITET


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven