labbe och rödbetor

Rödbetor är inte farligt för hundar, men precis som vi människor kan de kissa rött av dem.

Hundar och grönsaker

Om man ger sin hund blandad kost, och ibland slänger in en lite grönsaker eller två, så kan det här vara bra att veta. Som vanligt gäller att inte överdosera och att alla hundar är olika.

1. Bladgrönsaker är bra!

spenat_hund

De hjälper till att hålla PH-värdet i balans, och de innehåller mycket antioxidanter och mineraler som är bra för hundens hälsa. Och människans!

2. Tomater och hundar är troligen ingen bra kombo. Ämnet solanin som kan finnas i stora mängder i tomater är väldigt giftigt redan i små mängder (gäller både hundar och människor) men det är ännu oklart om det är skadligt för hundar. Bäst är att undvika helt. På potatis, som ingår i samma familj, kan det synas när potatisen har utvecklat solanin, den får gröna fläckar och ska då slängas. Själva solaninet är dock bedrägligt färglöst.

3. Morötter är bra.

Cute puppy

För både hud och päls – och de är goda och bra att tugga på – men de innehåller mycket socker, så hunden ska inte äta för många.

4. Lök är inte bra för hundar. Exakt i vilken utsträckning är inte givet, och beror på hunden och dess storlek, men generellt kan 5 gram lök per kilo kroppsvikt hos hunden orsaka skador på de röda blodkropparna vilket leder till anemi (blodbrist). Bäst är att undvika helt. Gäller även vitlkök!

5. Selleri. Både och.

selleri_besk

Servera inte så här, alltså.

Selleri har väldigt långa fibertrådar som kan ge upphov till kvävningsrisk. Skär i behändiga småbitar om du ger till hunden.

6. Rädisor innehåller vitaminer, folsyra och kalium. Den krispiga lilla grönsaken är smarrig för hunden, men – som med allt annat – inte i massiva mängder.

7. Broccoli, kål och blomkål är sannolikt inte bra. Inga ordentliga studier finns ännu, men en viss kartläggning har inletts och de misstänks orsaka nedsatt sköldkörtelfunktion. Undvik.

8. Pumpa – bra.

Pumpa är faktiskt riktig supermat. Med sina stora fibermängder är den bra för matsmältningen – och urinen – och vissa säger att den kan hjälpa till med viktminskning. Vissa hundar, liksom vissa människor, gillar dock inte pumpa. Så det så.

 

Källa: BarkPost

Läs också: Vem är din egentliga livskamrat? Just det, hunden.

Hur sköter man egentligen hundens tänder? Här finns tips och råd.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven