10 sommarfaror

10 sommarfaror

Sommaren bjuder inte bara på underbara dagar, det visar Agria Djurförsäkrings skadestatistik tydligt. För hunden lurar många faror i gräset, på stranden och vid grillen. Agrias veterinär Lena Bjurström tipsar om de tio vanligaste farorna, hur du undviker dem och behandlar din fyrfota vän om olyckan är framme.

1. Fästingar Fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Köp fästingmedel på apoteket halsband eller spot-on preparat. Veterinären kan även skriva ut tabletter som fästingprofylax.

2. Värmeslag Lämna aldrig hunden i bilen! Inte ens i skuggan med öppna fönster då temperaturen stiger snabbt. Det är livsfarligt för en hund att bli överhettad. Värmeslag börjar med kraftigt röda slemhinnor i munnen som sedan bleknar om hunden går in i chocktillstånd. Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller ställ ner den i ljummet vatten. Alltför snabb nerkylning kan ge hunden frossa och kramp.

3. Huggormar Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, skadar njurar och lever. Symtomen är svullnad, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och åk direkt till veterinär.

4. Getingstick Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Eller prova med kortisonsalva eller att badda en krossad bamyl blandad med vatten. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

5. Grill- och picknickrester Ge inte hunden överblivna grillrester, speciellt inte fågel-, fläsk- och fiskben eller majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, dricka och äta dåligt och har svårt att göra sina behov.

6. Fukteksem Glöm inte att torka hunden torr efter bad eller regn för att undvika hudsjukdomen fukteksem – en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektionen, tvätta med klorhexidin och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen.

7. Vattensvans Vattensvans, även kallad retriversvans, kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Torka hunden torr efter bad eller regn. Det är en inflammation i svansen som går över med värme, vila och antiinflammatorisk behandling.

8. Algförgiftning Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Det kan bero på algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan leda till döden inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.

9. Solbränna Hundar kan också bränna sig och behöver skydd mot UV-strålning. Se till att hunden alltid har möjlighet att dra sig undan i skugga. Hundar med vit päls blir lättare solbrända, huden blir röd och svider. Använda solkräm på särskilt utsatta ställen, till exempel öron, nos, mage och pung.

10. Skärsår Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs på stranden eller i gräset kan ge hunden otäcka sår. Glipande sårskador ska helst sys inom 6-8 timmar och senast inom ett dygn. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt.

Kontakta alltid veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat. Under helger och kvällar har inte alla djurkliniker jouröppet. Agrias Telefonveterinär erbjuder sjukvårsupplysning per telefon. De nås på telefon 0900-100 51 61, klockan 7.00–24.00 på helgen och klockan 16.00–24.00 på vardagar. Samtalet kostar 60 kr.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven