Coton de tuléar – clown med livsglädje

Coton de tuléar – clown med livsglädje

Coton de tuléar bjuder gärna på sig själv och lär sig nya saker. Får den bestämma följer den sin ägare överallt, oavsett vilka utmaningar det innebär.

kotte1

Coton de tuléar betyder i sin helhet ”bomull från Tuléar”, en hamnstad på Madagaskar.

kotte2

När en coton de tuléar leker kan du när som helst få se något magnifikt. Plötsligt tar den sats, springer en bit, hoppar rakt upp och vänder 180 grader i luften, landar och så skjutsar bakdelen snabbt på den lilla hunden i sin nya riktning.

kotte3

Kvickheten är ett arv från rasens förfäder vid Afrikas flodbäddar. Där var deras arbetsuppgift bland annat att distrahera krokodiler när boskapen skulle dricka. Då var det bäst att kunna överraska och springa fort.

kotte4

Överraskar gör den här lilla bomullshunden också i vardagen. Den älskar att göra konster och lära sig nya trick.

kotte6

En cotons päls kräver mycket omsorg med pälsvård varje vecka.

kotte7

Denna lilla hund myser också gärna tillsammans med dig i soffan, i ditt knä eller på dina fötter. Den behöver motion varje dag, men är inte så motionskrävande som vissa andra raser. En ”kotte” har inga problem att hänga med om det erbjuds en riktigt lång promenad i skogen. Eftersom den sprudlar av energi behöver den däremot mycket mental stimulans.

Dess sinnelag är alltid positivt och nyfiket. Det, i kombination med att den är så lättfostrad, gör den till en utmärkt hund för den som skaffar hund för första gången.

kotte5

Eftersom en coton de tuléar inte byter till vinter- eller sommarpäls fäller den knappt. Men när valpen är drygt ett år ska valppälsen bytas. Då är det mycket päls som ska av och det kräver en tålmodig matte eller husse. Det kan nämligen ta uppemot ett halvår.

kotte8

Det är en frisk ras, men en del knäledsproblem förekommer. Det gör även, om än mer sällan, ögonsjukdomar. Dess goda hälsa gör att en coton de tuléar ofta lever länge, i uppåt 15 år. En riktig livskamrat med andra ord.

Mankhöjd för hanar är 26-28 cm och tikar 23-25 cm. Vikt för hanar är 4-6 kg och tikar 3,5-5 kg.

Kanske vill du också läsa:

Bedlingtonterrier – klok och mild atlet med mod

10 intressanta fakta om golden retriever

8 fakta om weimaraner

Gör eget hundgodis

En nos värd sin vikt i tryffel

Här hittar du rasklubben för ”Coton de Tuléar”

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Åsas Blogg

Mer medbestämmande

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vinn ny bok om rallylydnad