Därför gör hundar så äckliga saker

Därför gör hundar så äckliga saker

Det är bara att erkänna. Våra älsklingar kan vara rätt äckliga, som inte drar sig för att äta bajs eller rulla runt i sopor. Här är förklaringen till varför.

1. ÄTA BAJS

Kan man tänka sig något äckligare än att äta någon annans bajs? Jo, det kan man antagligen, om man anstränger sig. Men riktigt äckligt är det. Och ändå är det något som hundar gör utan att blinka. Och trots att de stinker något alldeles vidrigt – ur munnen! – efteråt. Men varför detta, undrar man förstås.
Jo, ur ett överlevarperspektiv kan man säga att tikar i det vilda äter upp valparnas bajs för att inte lämna doftspår efter sig för rovdjuren. Men det finns fler anledningar – som att bajset kan dofta mat (obegripligt nog) och att hunden kanske fått lite för taskigt med mat själv, vilket gör att den letar efter annat ätbart under promenaden. Se med andra ord till att din hund får tillräckligt med mat, så är det i alla fall en gardering mot oönskat ätande.

2. JUCKA MOT VAD OCH VEM SOM HELST

Man får besök. Kul! Hunden kommer fram och hälsar. Kul! Hunden börjar jucka mot din väns ben.
Nej, då är det inte jättekul längre. Det är då man liksom föser undan hunden med ett lite återhållet irriterat ”näää så gör man väl inte…”
Precis som med bajsätandet finns det flera teorier kring varför hundar juckar. Att det handlar om dominans är vanligt återkommande. Men man kan också se juckandet som en del av hundarnas lek. Valpar juckar till exempel mycket när de leker med andra valpar. Även tikar. Det är ett sätt i deras väg mot vuxenlivet. Men juckandet fortsätter ju upp i åldrarna och då kan det också vara ett lekinslag – eller helt enkelt ett tecken på att hunden är stressad eller nervös. Pröva gärna med att avleda med en leksak.

3. BAKÅTVÄND NYSNING

Har du märkt att din hund ibland verkar få lite svårt att andas och liksom hulkar? Den kan dra in luft genom nosen och sedan hulka, lite som om något fastnat i halsen. Det här kallas bakåtvänd nysning och kan bero på att det är något i luften som hunden reagerar på eller att det är väldigt dammigt eller hårigt hemma. Ofta kommer retningar när hunden är lite förkyld. Det låter alltså värre än vad det är. Vill man så kan man prova att stryka hunden längs med halsen.

4. JAGA SIN EGEN SVANS

”Den där har ju inte alla hästar hemma”, är det lätt att tänka om hunden som jagar sin egen svans. Varv efter varv. Och så skrattar vi gärna lite, eller mycket, och hunden kanske tror att det här är en smart grej. Och jagar lite till.
Ett annat skäl till jagandet kan vara att det faktiskt sitter smuts eller något litet djur i svansen som kliar. Så kolla gärna svansstatusen. Och tänk på att hade vi själva en svans hade vi kanske jagat den också…

5. RULLA I STINKANDE SOPOR (ELLER ANNAT ÄCKLIGT)

En del hundar är som små primadonnor som noga tassar runt pölar och annat geggigt. Men så finns det andra som riktigt njuter av ett rejält gyttjebad eller varför inte gosa runt i vad helst äckligt som de råkar på. Väldigt märkligt för oss människor, som kan lägga ner hur mycket tid som helst på att lukta gott.
Men för en del hundar är ju det här just gott. För andra handlar det kanske om att dominera över stinkhögen genom att sprida sin egen doft just där, medan ytterligare andra kan se odören som en bra kamouflage för att själva inte röjas av fienden.

Kolla in den här staffen! Snacka om att njuta av ett rejält gyttjebad.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven