Pinscher – snygg & smart

"German Pinscher". Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Pinscher – snygg & smart

En pinscher är ingen hund för en humorlös ägare. Okänslig behandling och stenhårda principer är något som gör den här intelligenta hunden mycket olycklig.

Pinschern härstammar från tyska råtthundar som man i slutet av 1800-talet på allvar började ta notis om. Den har samma anor som schnauzern och de klassades länge som samma ras. I omgångar har de här hundarna varit på väg att helt försvinna, men genom noggrant avelsarbete av några få eldsjälar har hundrasen fått nytt liv.

German pinscher.jpg
German pinscher” av Oskar Svensson – www.rakso.se. Licensierad under GFDL via Wikimedia Commons.

Och tur är väl det, för det här är en hund med många bra egenskaper. Kunde pinschern svara själv skulle den säga att den är jordens medelpunkt.

Pinschrar är intelligenta och kvicktänkta och kan ibland ha sina egna lösningar i vissa situationer. Om man då kräver villkorslös lydnad får man troligen en olycklig pinscher, och en frustrerad hundägare.

Däremot kräver förstås även pinschern uppfostran, men det gäller att kunna växla mellan fasthet, förståelse och humor i sitt arbete.

Det gäller att uppskatta pinscherns särdrag och påhittighet. En pinscher som inte får rätt stimulans roar sig gärna själv, men ofta med saker som inte uppskattas av ägaren.

Eftersom den är kvicktänkt kan den snabbt tröttna om man håller på för länge med samma sak. Att variera träningen och uppgifterna och inte hålla på för länge gör att man håller sin pinscher på gott humör.

Den är även en robust och tålig barnhund, under förutsättning att barnen får lära sig att det är en hund och ingen leksak man har i huset.

German Pinscher.JPG
German Pinscher”. Licenserat under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

FAKTA:
Temperament: Smart & självsäker. Pinschern är en självsäker hund som är temperamentsfull men ändå balanserad. Den är också intelligent och uthållig och trevlig som familjehund, men fungerar lika bra som vakt- och sällskapshund.

Storlek: Medelstor. En pinscher är 45–50 centimeter hög och ska väga 13–18 kilo.

Kropp: Ädel & stram. Ryggen ska vara kraftig, kort och stram och det är viktigt att halsen är ädelt böjd och inte för kort. Rygglinjen sluttar något bakåt från manken. Svansen ska helst vara formad som en sabel eller skära.

Päls: Kort & glansig. Pälsen ska ligga slätt intill kroppen och vara glänsande, den ska vara kort och tät. Pinschern finns i flera färger. Den kan vara enfärgat hjortröd eller rödbrun till mörkbrun, eller svart med tantecken som är röda eller rostbruna.

pinscher2

Dvärgpinschern är en miniatyrkopia av pinschern snarare än en dvärgvariant. Liksom pinschern har dess traditionella uppgift varit att fånga råttor. Dvärgpinschern hör till de populäraste hundraserna i flera länder.

TIPS: Vill du veta mer?
Mer info om rasen finns på Pinschersektionens hemsida: www.pinschersektionen.se.

Källor: Svenska Kennelklubben, Pinschersektionen, Hundraser i Sverige.

Kanske vill du också läsa:

Mod och humor är briardens styrka

10 intressanta fakta om golden retriever

8 fakta om weimaraner

Gör eget hundgodis

En nos värd sin vikt i tryffel

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven