Dags för vårpälsen (och dammsugaren …)

Dags för vårpälsen (och dammsugaren …)

Det ska tydligen komma ett bakslag för våren. Men vissa saker rår inte vädret på. Som att många hundar har börjat fälla päls i drivor. Ibland så mycket att man blir lite orolig. Vad är normalt – och vad kan man göra för att påskynda processen?

Alla hundraser fäller inte, men många byter ut stora delar av pälsen två gånger om året, ofta på våren och hösten. Tikars fällning styrs också av löp och valpning.
Jobbigt för oss människor, som måste ta fram dammsugaren ännu oftare. Och i en del fall jobbigt också för hunden, som kan bli trött och hängig under fällningen.
Alla hundar fäller inte lika mycket varje fällperiod. Ibland rasar extra mycket päls, så mycket att man kan börja oroa sig för om det är normalt. Om hunden har klåda och mycket mjäll i samband med fällningen, bör en veterinär få se på den. Oftast är det dock helt normalt att hunden fäller och det brukar ta mellan fyra och sex veckor för den gamla pälsen att falla färdigt och den nya att börja växa ut.

Medan hunden fäller kan pälsen se lite torr och glanslös ut, men det finns flera sätt att hålla pälsen i trim och hunden på gott humör:

1. Borsta noga och ofta. Investera i en bra borste och en hundkam.
2. Duscha hunden oftare än vanligt och massera ordentligt med en tjock handduk efteråt, så får du loss massor av hår.
3. Ge eventuellt kosttillskott i form av b-vitaminer och någon näringsrik olja, t ex vetegroddsolja.
4. Var beredd på att få höra att din hund magrat. Långhåriga hundar kan se riktigt ynkliga ut när stora delen av pälsen rasat av. Men lugn, det kommer snart ny!

Och du – missa inte att du kan vinna en superbra hundhårsspecialist till dammsugare!
Tävla här!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven