Bedlingtonterrier – klok och mild atlet med mod

Bedlingtonterrier – klok och mild atlet med mod

Den sportiga bedlingtonterriern älskar aktivitet och problemlösning. Samtidigt är den en riktig kelgris som gärna ligger kvar i sängen med matte en regnig morgon.

Ordet ”terrier” förknippar vi ofta med egenskaper som stark jaktinstinkt och viss ettrighet. Men bedlingtonterriern är ingen typisk terrier, varken till temperament eller utseende. Troligen korsades rasen med whippet ungefär vid förra sekelskiftet, vilket kan förklara den slanka, vinthundsaktiga kroppen.

Till sitt sätt är ”bedlisen” vänlig och tillgiven. Inomhus varvar den snabbt ner och har inga svårigheter att koppla av. Gärna i soffhörnet med någon familjemedlem, för en bedlingtonterrier tycker om närhet och tackar inte nej till att rulla ihop sig i mattes eller husses knä.

Från början var rasen en vakt- och jakthund. Men det har ändrats. I dag används inga av Sveriges runt 500 bedlingtonterrier till jakt. I stället är de uppskattade och mångsidiga familjehundar, duktiga på såväl agility som spår och sök. Deras smidiga kroppar är som gjorda för att flyga över hinder och sicksacka sig fram mellan slalompinnar. Och den smarta och lättlärda bedlingtonterriern gillar att lösa problem. Ofta är rasen framgångsrik inom allehanda bruksgrenar. 

Många bedlingtonägare vittnar om att deras hundar följer dem vart de går och sällan behöver ha koppel. De håller sig helst i närheten av sin familj och är vänligt inställda både till sina artfränder och till andra djur. Dock kan de vara lite avvaktande mot människor de inte känner.

Terriergenerna visar sig kanske främst när bedlingtonterriern inte har lust att göra något. Då kan den mycket väl sätta sig på tvären och vägra, även om det inte händer så ofta. Ett bra självförtroende och stort mod är andra typiska terrierdrag.

Den som skaffar en bedlingtonterrier får troligtvis en frisk hund som kommer att finnas vid sin ägares sida i många år. Rasens medellivslängd är 13,5 år, men många hundar lever och är pigga ännu längre. 2004 blev en ”bedlis” i Storbritannien över 18 år.

Bedlingtonterriern fäller inte så mycket. Däremot kräver den en hel del pälsvård. Pälsen ska kammas ett par gånger i veckan och klippas ungefär varannan månad. Om man inte vill ställa ut hunden förstås, för då måste den ansas mycket oftare än så!

Vad det beror på att den här trevliga rasen inte fått större genomslag i Sverige är svårt att säga. Kanske har den speciella klippningen med saken att göra. Men glöm inte vad man brukar säga om bedlingtonterriern i dess hemland: ”The head of a lamb and the heart of a lion.”

bedlingtonterrier1

FAKTA:
TEMPERAMENT:
Vänlig & alert. Livlig, modig, följsam och energisk. Har mycket ork men måste inte gå på promenad i flera timmar varje dag. En bedlingtonterrier är anpassningsbar och trivs även inomhus.

STORLEK: Medel. Mankhöjd omkring 41 centimeter.

PÄLS: Tjock & mjuk. Pälsen ska hållas fluffig och stå ut från kroppen. Den får inte vara sträv eller tovig. Klippning runt varannan månad och noggrann vård flera gånger i veckan krävs.

KROPP: Rörlig & spänstig. Kroppen ska vara muskulös och smidig med välvd ländrygg.

ANTAL I SVERIGE:  Cirka 500.

TIPS: Sugen på en bedlingtonterrier?

Läs mer på Skandinaviska Bedlingtonklubbens hemsida, www.skbk.se.

Kanske vill du också läsa:
Mod och humor är briardens styrka

10 intressanta fakta om golden retriever

8 fakta om weimaraner

Gör eget hundgodis

En nos värd sin vikt i tryffel

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven