En nos värd sin vikt i tryffel

Lagotto romagnolo har ett alldeles underbart humör. Vill helst av allt bara jobba, inte bråka utan bara mysa och känna tryggheten med sin familj. En inställning svår att inte älska.

En nos värd sin vikt i tryffel

Lagotton är inte bara en pigg och härlig hund utan kan också vara riktigt lönsam. Dess känsliga nos letar gärna upp tryffeln som betingar ett högre kilopris än guld.

Lagotto romagnolo  började sin karriär som vattenapportör hos träskfolket i provinsen Romagna i nordöstra Italien, då ett utbrett träskområde. Men då man i mitten av 1800-talet började dika ut dessa områden, för att bland annat bli kvitt malarian som härjade, försvann sjöfågeln och lagotton blev arbetslös. Härifrån kommer också namnet: lago, vilket betyder sjö på italienska, och provinsen Romagna, ungefär ”vattenhund från Romagna”.

Men en så pass lättlärd och användbar hund skolades snabbt om av italienarna och fick nu lära sig att nosa upp den värdefulla tryffeln. Tryffeljägarna korsade in allt fler raser för att få en allt effektivare och snabbare tryffelhund. Den blev så viktig att det ibland utbröt krig mellan rivaliserande tryffeljägare och den som ägde en duktig tryffelhund riskerade att få sin hund dödad. Tryffeln har under vissa perioder betingat ett högre pris än guld.

På 1970-talet uppmärksammades rasen för att den höll på att förstöras av alla korsningar. Några entusiaster började mönstra rasen över hela Italien för att återskapa den ursprungliga. Efter ett lyckat arbete blev rasen godkänd av den italienska kennelklubben 1993 och två år senare av FCI.  

De tre första hundarna kom till Sverige 1995 och tio år senare registrerades cirka 400 hundar per år.

lagotto2

Att rasen blivit populär är inte konstigt. Den älskar att arbeta, spåra och trivs med både stora och små människor. Den har inte heller utsatts för kommersiell avel för sin skönhets skull, därför har den inte många nedärvda defekter utan lever glatt i 15–16 år. 

Däremot är den inte världsbäst på att vakta, så mycket mod har den inte. Men de larmar ändå tillräckligt för att ingen osedd ska kunna ta sig in.

lagotto3

Lagotton fungerar bra tillsammans med andra hundar, den vill helst leva utan en massa konflikter. Den vill också leva i närheten av sin familj och känna trygghet. Denna envisa men lyhörda hund måste uppfostras konsekvent, annars hittar den på egna hyss som kanske inte uppskattas alla gånger.

TIPS: Vill du veta mer?
Svenska Lagotto Romagnoloklubben: www.lagottoklubben.se

Kanske vill du också läsa:
Mod och humor är briardens styrka

10 intressanta fakta om golden retriever

8 fakta om weimaraner

Gör eget hundgodis


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven