Ormarna har vaknat!

Ormarna har vaknat!

Solen och värmen gör att ormarna är tidigt ute i år. De första fallen av huggormsbitna hundar och katter har kommit till kliniker och djursjukhus inom Evidensia.

Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar vilket kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta blir friska igen. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna. Även om hunden eller katten verkar obesvärad ska man ändå alltid kontakta veterinär om man misstänker att djuret blivit ormbitet.

Tidigare behandlades ofta hundar och katter som blivit huggormsbitna med kortison. De senaste åren har det kommit flera rapporter och studier som ifrågasätter nyttan av kortisonbehandlingen. I dagarna presenterades en ny, relativt stor studie från Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva. Man har studerat effekten av kortisonbehandling hos 75 huggormsbitna hundar, där hälften fick kortison och resten gavs verkningslösa tabletter, så kallad placebo.
I studien sågs ingen skillnad mellan grupperna vad gäller allmäntillståndet och inte heller i graden av svullnad från ormbettet. Kortisonbehandlingen gav alltså ingen märkbar effekt på hundarna.

Bra information om vad du ska göra om hunden blir ormbiten hittar du på Universitetssjukhuset vid SLU och på www.evidensia.se/hund/ormbett, där det också finns en film där veterinär Måns Röken berättar mer om ormbett.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Rätt beslut kan slita ett hjärta itu

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…