Mod och humor är briardens styrka

Det är lätt att älska denna trogna, omtänksamma och vackra hund.

Mod och humor är briardens styrka

Det bästa du kan ge en briard är humor och tålamod. Denna anrika hund, som kan spåras tillbaka ända till 700-talet, älskar upptåg men är också en pålitlig vaktare av sin familj.

Napoleon, som alltid riskerade sitt liv med sitt ständiga stridande, fattade förtroende för briarden som vakthund. Det gav honom trygghet att ha dessa håriga och vaktande hundar omkring sig, något Karl den store redan förstått på 700-talet. Så långt tillbaka i tiden anses briardens historia kunna räknas. I gobelänger från hans tid syns hundar som är påtagligt lika dagens briard. Briarden har alltid haft en utvecklad förmåga för att vakta (och valla) och hålla alla ender borta från sin  ock med sitt mod.

Under 1900-taltes båda världskrig användes rasen för att bära ammunition, bevaka erövrade områden och för att längs stridslinjen leta upp sårade soldater. Ett mod större än soldaternas lust att ge sig ut i kulregnet. Denna mentala styrka har gett rasen titlar som polishund i Tyskland, lavinhund i Alperna och militärhund i många europeiska länder.

I Sverige har briarden sedan 1964 framför allt varit en uppskattad bruks- och utställningshund. Här har den visat framtassarna då det gäller spår, sök och apport.
Att äga en briard kräver att man haft vana vid att uppfostra hundar. Rasens utvecklade förmåga att ta egna beslut kräver en fast hand och en tydlig linje i uppfostrandet. Briardens envishet, som är en del av dess styrka, kan lätt leda fel. Då krävs vana för att leda den rätt och få den att förstå vem som bestämmer.

Briarden vill ha ständig aktivering, nya utmaningar, tydlighet i vad den tror att du vill att den ska utföra. Knappast lämplig som förstagångshund. Briarden kan rata folk som kommer på besök, uppträda reserverat och markera med dova skall. En instinkt som handlar om att försvara sin  ock mot angripare som utmanar reviret. Men om matte eller husse tydligt visar att det är okej, att de är välkomna, så kan briarden ta emot alla, de verkar ju vara en del av  flocken: ”Jisses, vilket roligt party! Får man slicka alla välkomna?”

Hatar du kammar, hårvård och rediga frisyrer har du vänt dig till fel ras. Valppälsen kräver borstande omvårdnad. När briarden blir äldre är pälsen inte lika krävande, en redig genomgång i veckan räcker. Då ska allt dött hår tas bort. Briarden är en gedigen familjehund som håller koll på att alla har det bra. Men den ställer stora krav på dig att du ständigt har något roligt på gång och att du vet vad du vill.

TIPS: Vill du veta mer?
Kolla in Svenska Briardklubbens webbplats, www.briardklubben.se.

Det är lätt att älska denna trogna, omtänksamma och vackra hund.

Det är lätt att älska denna trogna,
omtänksamma och vackra hund.

Kanske vill du också läsa:
10 intressanta fakta om golden retriever

8 fakta om weimaraner

Gör eget hundgodis


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven