Golden retriever – skön mångsysslare

Golden retriever finns i många svenska hem. Visst är den kramgo men rasen kräver aktivitet för att bli riktigt harmonisk.

Golden retriever – skön mångsysslare

Älskad upp över öronen och en symbol för själva familjehunden. Golden retriever har varit en av våra mest omtyckta hundar i många år. Den kommer från England, tycker om att apportera och trivs bäst mitt i familjen.

Familjehund framför allt men golden retrievern är så mycket mer hund än så. Rasen älskar att arbeta och kan användas till mycket. Det innebär också att den behöver mycket stimulans, både fysiskt och mentalt.

Rasen kommer som så många andra från Storbrittanien och den härstammar från den kanadensiska sankt johnshunden som parades med en vattenhund. De blev föräldrar till wavy coated retriever som i sin tur var grunden till flatcoated retriever. Det var i deras svarta och bruna kullar som det föddes blonda hundar som tack vare lord Tweedmouth utvecklades till golden retriever. Till skillnad från andra uppskattade han de guldglänsande hundarna, som blev erkända som ras 1913.

1950 landade de första hundarna i Sverige och har sedan dess ökat till cirka 22 000 individer.

Rasen är fenomenal på att apportera fågel men används mest som sällskapshund. Den trivs i familjen och visst uppskattar golden barn men den behöver behandlas med respekt.

Golden retriever är visserligen så kramgo som den ser ut men bäst mår den när den får hålla i gång. Tränar man sin golden får man ofta mycket tillbaka och rasen klarar nästan allt som dess ägare erbjuder – bruks, lydnad eller kanske agility.  Och varför välja endast en gren? Många golden retriever har championat i flera grenar. Det är en äkta allroundhund.

TIPS: Vill du veta mer?
Kontakta Svenska Kennelklubben – SKK, och Goldenklubben, www.goldenklubben.se.

En golden älskar att apportera och bära saker. Men jakt är inte det enda rasen kan. Agility, till exempel, passar också bra.

En golden älskar att apportera och bära saker. Men jakt är inte det enda rasen kan. Agility, till exempel, passar också bra.

Kanske vill du också läsa:

10 intressanta fakta om golden retriever


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven