Hopp för hjärtsjuka hundar

Med ett nytt läkemedel kan hundar med skadade hjärtklaffar leva länge utan att utveckla några sjukdomssymtom.

Det framgår av en internationell studie, som presenterades på måndagseftermiddagen. Resultaten är preliminära, men har bedömts som så entydigt positiva att studien nu avbrutits tidigare än planerat.
– Det här är det största som har hänt inom den veterinärmedicinska hjärtforskningen under de senaste 30 åren. Över hela världen kommer det att förändra hur vi veterinärer behandlar denna hjärtsjukdom, säger professor Jens Häggström vid SLU i Uppsala, som är en av de huvudansvariga för studien.

Det är vanligt att hundar med tiden får förslitningsskador på hjärtklaffarna och som en följd av dem utvecklar hjärtförstoring och så småningom hjärtsvikt, som ger dem allt svårare andningsproblem och ansamling av vätska i lungorna.
– Det finns läkemedel för att behandla uppkommen hjärtsvikt hos hundar. Men denna studie är den första att visa att tidigt insatt behandling med ett sådant läkemedel innan hundarna fått några symtom kan påverka sjukdomsförloppet och fördröja eller förhindra uppkomsten av hjärtsvikten, säger Jens Häggström.

Läs hela artikeln i Uppsala Nya Tidning, unt.se:


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven