Därför heter våra husdjur som tanter och hjältar

Därför heter våra husdjur som tanter och hjältar

Han heter Rocky, Zorro eller Bamse. Hon Molly, Bella eller Wilma.
Knappast en slump. Men lite taskig fantasi. Det tycker i alla fall Katharina Leibring, som forskar i hundnamn!

Populäraste hundnamnen just nu

Tidigare var det ett slags uttalad sanning att hundar hade namn som Fido, Karo och Ruff. Typiska hundnamn. På samma sätt som alla kossor förutsattes heta Rosa.
Nu finns det inga typiska hundnamn längre. Hör du någon som ropar efter Molly är chansen lika stor att det är ett litet barn som en hund som kommer.
En del skulle säkert påstå att det här är ytterligare ett tecken på att vi förmänskligar våra husdjur. Medan åter andra menar att det snarare är ett tecken i tiden att vi vill ge våra närmaste namn som vi tycker är personliga och som sticker ut. Bara det att när alla vill sticka ut blir det lätt precis tvärtom …

– Många tror sig ha undvikit modenamn, men i själva verket har de bara övergivit ett tidigare mode och anslutit sig till ett nytt, säger Katharina Leibring som forskar kring djurnamn vid Uppsala Universitet. Hon menar dessutom att valet av hundnamn kan säga en hel del om var vi ägare bor och hur vi lever.
– Det är en urbant fenomen att djuren har kommit närmare hemmen. Ute på landet är hundarna mer brukshundar och bär fortfarande mer klassiska djurnamn. Där avspeglas hundarnas funktion i namnen i större utsträckning. Framför allt syns funktionen bland jakthundar. De får traditionella namn som Jäger, Krut och Ladda. Så har det varit så långt tillbaka vi kan följa hundnamn, säger Katharina.

I stan har hundarna blivit lite mer av en statussymbol och då får de i högre utsträckning etablerade människonamn.
Varje år släpper jordbruksverket statistik över de vanligaste hundnamnen. Här blir det också tydligt att valet av hundnamn skiljer sig åt beroende på om man har en tik eller en hanhund. För medan tikarna får namn som Molly, Bella, Wilma och Ronja också är vanliga namn på barn, så får hanhundarna allt som oftast heta Ludde, Bamse, Charlie, Rocky och Zorro, som inte alls är lika vanliga som namn på människor.

Här är vanligaste kändisnamnen

Katharina skyller det på dålig fantasi. Det finns fler hannamn att välja på eftersom männen är vanligare i litteraturen och på film. Därför får hanarna namn efter hjältar medan tikarna får nöja sig med tantnamn.
– Vi väljer helt enkelt namn som är lätta att komma på, säger Katharina.
När man pratar namntrender brukar man det hävdas att de går i cykler om tre generationer. Det krävs en rejäl paus för att ett namn ska kännas nytt och kul igen alltså. Men vill man ha koll på vilka bebisnamn som är på gång finns skäl att kolla på vad som händer på hundfronten.
– Namn som är helt ute bland människor kommer igen allra först som hundnamn, sedan tycks vi vara beredda att ge dem till våra barn. Det blir som en slags invänjningsperiod, säger Katharina och pekar på att namn som Lennart, Gösta, Barbro och Ulla tar plats på hundlistorna igen.
Börje är till exempel ett namn som först i senaste statistiken dyker upp på 100-listan, det vill säga listan över namn som minst 100 hundar i landet har.
Här hittar du fler bubblare
Så heter kändisarnas hundar


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven