Nelly testar inomhussök

Nelly testar inomhussök

Ibland vill man hitta på något nytt med sin hund. Nu för tiden finns det så mycket att välja mellan – agility, rallylydnad, lydnad, heelwork, freestyle, nosework – att det är lätt att glömma de gamla klassiska bruksgrenarna sök och spår.

Jag spårade lite med mina gamla samojeder, men sök har jag aldrig testat. Så när en bekant som driver en hundanläggning mejlade ut att hon hade platser lediga på ett pass i inomhussök tänkte jag: Varför inte? Det kanske är något för Nelly och mig.

Inomhussök2

Själva söket ägde rum på en loge, möblerad med allsköns hinder av olika slag och grejor som man kunde gömma sig i eller bakom.

Vi var fem ekipage – två nybörjare och tre mer rutinerade. Vi med nybörjarhundar fick vandra runt hela logen ett varv så att hundarna fick vänja sig vid miljön. Sen var det dags för Nelly att testa.

Inomhussök3

Jag höll kopplet runt hennes bringa medan en av de andra hundägarna, Lotti, agerade figurant. Hon frestade och peppade Nelly med en dosa med lite smaskig kattmat i och sen sprang hon i väg och satte sig på en stol en bit in i bråten, fullt synlig för Nelly för att göra det så enkelt som möjligt för henne första gången.

P1030768

Jag släppte Nelly, som satte av i full fart. När hon hade ”hittat” figuranten fick hon länsa burken och dessutom massor av beröm både från Lotti och oss andra. Man riktigt såg hur Nelly växte.

Efter ett par enkla sök satte Lotti sig på en annan stol lite längre in, inte fullt så synlig för Nelly längre. När Nelly inte hittade figuranten direkt sprang hon tillbaka till mig, som för att be om råd.

Instruktören uppmanade Lotti att ropa på Nelly en gång, och Nelly rusade ut igen och hittade till slut ”figgen”. Vilken lycka! Sen blev det stort kattmatsparty igen och massor av beröm.

P1030769

Sammanlagt gjorde Nelly åtta sök, svårare och svårare för varje gång, under tvåtimmarspasset. Sen var hon rejält trött i huvudet.

Själv fick jag agera figurant åt ett par andra ekipage och det var riktigt, riktigt roligt.

Vi kommer garanterat att testa detta igen!

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven