Vinterglada  tassar

Vinterglada tassar

Snö, slask och salt kan gå hårt åt hundens tassar.
Men det finns en hel del du kan göra själv för att förebygga och lindra tassproblem. Kolla in våra tips och ut och njut av härliga vintriga hundpromenader.

De flesta hundar gillar snö och klarar kyla bra. Men under vintern kan det vara bra att ge tassarna lite extra omvårdnad. Kylan och speciellt vägsaltet kan ge sprickor i tassarna som ibland ömmar rejält. Köldkramp och isbollar mellan tårna är också problem som hör vintern till, liksom svampinfektioner.

Men de flesta av vinterns tassproblem kan man ganska enkelt förbygga eller komma till rätta med själv. Främst genom att upptäcka dem i tid. Ta därför för vana att dagligen kolla igenom tassarna och trampdynorna.

Vänj hunden vid tassvård

Vägen till sunda tassar blir så mycket enklare om hunden accepterar och tycker att det är okej att få tassarna ompysslade. Bäst är förstås om man börjar redan när den är en liten valp.

Klippta klor

Tassarna mår bra av välklippta klor. För långa klor kan göra att hela tassen belastas fel och hunden får jobbigt att gå normalt. Starka välansade klor ger bra grepp på hala underlag. Klipp lite och ofta så håller sig den blodfyllda pulpan kort också. Och glöm inte sporrarna.

Klipp klon rakt av eller i linje med underlaget. Jämna till genom att klippa av den vassa kanten.

Välskodd

Alla känner sig inte helt bekväma med att sätta skor på sina hundar. Och inte alla hundar gillar dem heller. Men om du och din hund tycker att det är okej är det ett perfekt skydd för tassarna. Har snön övergått i slask slipper du dessutom få in smuts i huset.

Håriga tips

Hundar som har väldigt mycket päls på tassarna och mellan trampdynorna kan behöva ansas. Då är det lättare att hålla rent och torka torrt.

I pälsen mellan trampdynorna kan det annars bildas isklumpar. Hundar svettas ju också med trampdynorna och finns det mycket hår där kan svamp lätt få fäste.

Är hunden lugn och van vid tassvård kan man klippa håren med en vanlig trubbig sax. Det finns också speciella trimsaxar för hundar att köpa. Trimsaxar för människor är inte att rekommendera, de kan fasta i hundhår.

Köldkramp

Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen och hunden kan få så kallad köldkramp. Då får hunden svårt att stödja på benen och hoppar ofta fram på tre ben.

Med lite massage kan du få i gång blodförsörjningen till tassarna, men det kan göra ont. Bäst är att rasta hunden korta stunder om det är riktigt kallt och genast gå in i värmen om den visar tecken på köldkramp.

Förebygg sprickor

Ett vanligt problem om vintern är att hunden får sprickor i tassarna av salt och/eller kyla. Små sprickor kan snart bli stora och ömma rejält.

Förebygg genom att smörja tassarna med en fet salva, till exempel Helosan, Försvarets hudsalva eller speciell -tassalva som finns i djurbutiker. Oliv- eller kallpressad rapsolja har också en läkande förmåga.

Smörj gärna på salvan några timmar före promenaden så att den hinner gå in i huden ordentligt. Sätt på små sockor eller avled hunden med något skoj så att den inte börjar slicka på tassarna.

Gör egen tassalva

Du kan också göra din egen tassalva:

Smält 45 gram bivax (finns i hälsokostaffären eller hos biodlare) i vattenbad.

Blanda ner 2 dl kallpressad jungfruolja eller rapsolja och häll upp i en glasburk.

Smörj in trampdynorna och linda gärna en mjuk socka runt tassen som du fäster med textiltejp.

Efter promenaden

Snö är lättast att borsta bort. Ha en borste i beredskap innanför dörren.

Isbildning mellan trampdynorna löses enklast upp i ljummet vatten. Ta inte för varmt vatten, det kan göra ont, precis som det för oss människor gör ont att skölja iskalla händer i varmt vatten.

Ett tips är att ha en liten balja med vatten innanför dörren som hunden kan ställa ner tassarna i. Det är lättare än att baxa in den i duschen eller blaska med en trasa.

Vägsalt fräter på tassar och trampdynor. Har hunden rastats där det är saltat är det extra viktigt att tvätta av tassarna ordentligt när ni kommer in.

Det är också viktigt att torka ordentligt torrt. Om fukt finns kvar mellan trampdynorna kan hunden drabbas av svamp och klåda. Var vaksam på rödaktig missfärgning och irritation på trampdynorna och mellan tårna.

Tycker du att handduken inte torkar riktigt torrt är det okej att föna det sista. Det finns speciella hundfönar som inte blåser så varmt att det bränns.

Har hunden trots allt drabbats av en lindrig svampinfektion kan den behandlas med utspädd äppelcidervinäger. Men om det inte blir bättre på ett par dagar bör man uppsöka veterinär.

Kanske vill du också läsa 8 tips om hundars hälsa?

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven