Diabetes hos hund

Precis som för människor är det nyttigt för hundar att röra på sig och hålla vikten.

Diabetes hos hund

Diabetes är en sjukdom som ofta kräver livslång behandling. Det blir dyrt och tidskrävande för husse och matte.

Diabetes hos hundar beror på olika saker. Antingen får de brist på insulin för att bukspottskörteln är skadad eller sämre funktion till följd av sjukdom. Eller så kan den producera insulin som kroppen inte kan utnyttja.
– Oberoende av orsak är symtomen desamma. Cellerna kan inte ta upp sockret och det stiger i blodbanorna, säger Mikael Svensson, veterinär på Läckeby Djursjukhus.

Hur upptäcker man då att hunden drabbats av diabetes? De vanligaste symtomen är att den dricker mycket och att den kissar mycket och att den får ökad aptit, men ändå går ner i vikt. Trötthet är ett annat symtom.

– Ofta blir hunden väldigt, väldigt törstig om den drabbats av diabetes. Eftersom symtomen också kan bero på andra sjukdomar, som urinvägsinfektion och livmoderinflammation, som också kräver behandling är det viktigt att söka veterinär om du märker en stor förändring hos hunden, säger Mikael Svensson.

Behandlingsmetoderna har blivit bättre, samtidigt som fler har sina hundar försäkrade och har råd att behandla hunden. Därför lever fler och fler hundar med diabetes.

– Att ha en hund med diabetes kostar både tid och pengar. Hunden måste få sin insulinspruta en till två gånger per dag. Dessutom behövs regelbundna återbesök hos veterinären.

Alternativet till behandling är avlivning. Om det går att behandla hunden beror på hur dålig den är när den kommer till veterinären.  Och om den har andra sjukdomar som kan försvåra insulinbehandlingen Diabetes kan snabbt bli akut,  hunden kan till och med dö.

Mikael Svensson säger att diabetes är vanligare hos vissa raser; jämthund, samojed och cairnterrier. Men alla raser kan drabbas. Eftersom vissa raser är mer drabbade än andra verkar det finnas en viss ärftlighet.

Hos tikar ser man ofta att diabetes bryter ut i samband med att de är i löp eller dräktiga. Den typen av diabetes är hormonberoende.

– Om diabetes uppstår i samband med löpet och man är snabb med att kastrera tiken kan sjukdomen ibland gå tillbaka så att hunden klarar sig utan insulin efter en tids behandling, säger Mikael Svensson.

Läs mer  om hunddiabetes och hur du sköter en hund som har sjukdomen på www.slu.se. Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En egen plats i hemmet

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

RÖSTA: Vilket är ditt favoritomslag?