Första dygnet hemma med valpen

Det tar tid att lära känna varandra. Ta det i er egen takt!

Första dygnet hemma med valpen

Äntligen dags. Avboka allt. Stäng av telefon, TV och dator och avböj vännernas välkomstkommitté. Den här tiden är din och valpens.

Lugn och ro och massor av tid. Det är det bästa du kan ge din nya familjemedlem  under de första dygnen. Visst ska valpar socialiseras, men inte från dag ett. Låt nyfikna grannar och vänner vänta. Barnens kompisar får ge sig till tåls.

Enbart resan hem kan vara ett äventyr för både dig och valpen. Många gånger bor uppfödaren flera mil bort eller rent av i andra änden av landet. Lättast är det om du hämtar valpen med bil. Var helst två. Ta helt enkelt med dig en chufför. Handen på hjärtat så kommer dina ögon ha svårt att hålla sig borta från det lilla underverket – trots att du kör! Rasta ofta. En åttaveckorsvalp måste kissa en gång varje timme. Ta upp valpen då och då. Låt den nosa och glöm inte att ge den vatten. Ett tips är att att med något att skydda dina fina bilsäten med.

Väl hemma är det bara att sätta valpen och dig själv på golvet. Låt den bo in sig i sin egen takt. Är det dags att kissa lyfter du ut den. När den vill sova somnar den var som helst och behöver vara i fred. Mat serverar du på bestämda tider.

Första natten kan fungera klockrent eller fyllas av nattvaka. Förbered dig på att din valp kan sakna sin sin mamma och syskon. Vissa valpar gråter men det går över. Ett tips är att placera din madrass på golvet där du tänkt att valpen ska ha sin framtida sovplats. Ställ sovlådan nära din kudde så kan du lätt sträcka ut en tröstande hand.

Det är helt okej att ta en vecka med fullt fokus på valpen. Men ganska snart knackar verkligheten på och ni måste ut. Ju förr valpen vänjer sig vid miljön utanför ert hem, desto bättre. Men börja alltid i lugn takt.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven