7 tips om du ska börja cykla med hunden

Anne Haavisto och hennes vita herdehund Stella har kommit så långt i cykelträningen att de tar en tur till torget. En hjälm på mattes huvud hade förstås gjort cykelturen ännu säkrare.

7 tips om du ska börja cykla med hunden

Vill du ge din hund bättre kondition utan att själv behöva
springa lika fort och lika länge? Börja cykla med hunden. Men ta
det försiktigt och läs våra tips innan ni ger er i väg.

1. Om du tänker ha hunden kopplad när ni cyklar, börjar du med att leda cykeln när ni promenerar. Alltid med hunden på cykelns högra sida.

2. Rasta av hunden ordentligt innan ni börjar gå med cykeln. Vänj hunden vid att cykeln betyder ”arbete”, att hunden har en uppgift när du plockar fram cykeln.

3. Var noga med att kommunicera med hunden i början, styr den rätt hela tiden. Lagom avstånd från cykeln och så mycket i jämnhöjd som möjligt.

4. Nästa steg är att skaffa en ”hundhållare” till cykeln. Det vanligaste heter Springer men numera finns också en rad andra fabrikat. Prova dig fram till en hållare som passar just dig och ditt sätt att cykla. Ett vanligt problem är att man kan slå foten i hållaren. Du vinner på att prova dig fram, i stället för att köpa ”osett” på internet.

5. När du sätter fast hundens koppel i hållaren (som har någon form av dämpning) backar du i träningen och leder cykeln en kort sträcka första gången, längre andra och så vidare.

6. När det är dags att cykla gör du samma sak. Börja så enkelt som möjligt och beröm hundens framsteg.

7. Efter en tids tränande är det klart. Hunden vet vad som gäller och ni kan börja cykelträna på riktigt. Glöm inte att alltid rasta av hunden innan fyspasset börjar.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven