Schack är Årets narkotikasökhund

Schack är Årets narkotikasökhund

Snart sjuårige Fågeljägarens Black Tailed, som kallas Schack, flyttade in hemma hos Håkan år 2009. Sedan dess har de jobbat ihop, men det sa inte klick från början.

– Schack gillade inte mig utan tydde sig mer till min familj. Jag la ner jättemycket jobb på att vinna hans tillit och i dag är vi väldigt tajta, berättar Håkan.

Till skillnad från hans förra hund visade sig Schack vara i större behov av närhet, och mys i soffan var nyckeln till vänskap.

Duon jobbar främst vid gränsskyddet på Arlanda där de håller koll på resenärer och bagage. Det senaste året har de medverkat till 53 beslag av narkotika till en sammanlagd samhällsnytta av 225 miljoner kronor. Enligt Håkan är Schack ett proffs på personsök och kan snabbt markera en misstänkt trots mycket folk i rörelse.

– Schack älskar att jobba och har en enorm arbetslust. Han är dessutom lika envis som jag och vi ger oss aldrig!

Det är andra gången Håkan tilldelas utmärkelsen. År 2002 vann han tillsammans med sin förra springer spaniel Account’s Grande Royal, eller Robin.

– Det känns stort och jag är lite chockad för jag trodde inte att det gick att få priset flera gånger. Det är det finaste pris vi kan få som team och jag är väldigt stolt över min hund, säger Håkan.

Juryn bestod av Ulf Uddman, vd Svenska Kennelklubben, Therese Mattsson, Tullverkets generaltulldirektör och Kristina Andersson, rådspresident Svenska Inner Wheel. Motiveringen lyder:

”Med en outtröttlig iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar sig sjuårige Schack an uppgiften att avslöja narkotikasmuggling. Oavsett hur tuff arbetsmiljön än är för hunden utför han sitt arbete med stor effektivitet och utan att noggrannheten i sökandet eftersätts. Tillsammans med sin förare Håkan Dahlén är de ett enastående effektivt bevis på vad en hund och dennes förare tillsammans under många år kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa narkotikasmuggling”.

Schack och föraren Håkan Dahlén var även nominerade till Årets narkotikasökhund 2011. Schack är utbildad inom Tullverket och donerad av Svenska Inner Wheel.

Duon kan ses på Stockholm Hundmässa den 7–8 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen är lördagen den 7 december. Priset är ett resestipendium på 20 000 kronor till Håkan Dahlén och ett smaskigt ben till Schack.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven