Är det äckligt att pussa hunden?

Är det äckligt att pussa hunden?

Tycker du om att pussa din hund eller tillhör du dem som rynkar på näsan och tycker att blöta hundslickar känns äckligt?

Det råder delade meningar huruvida hundens mun är ren eller inte. Men med tanke på att en hund kan dämpa en infektion i ett sår och rent av påskynda läkprocessen genom att slicka på det, så kan man konstatera att hundens mun inte borde vara full av bakterier.

En annan tanke, som brukar fara genom huvudet när plötsligt en stor tung hund insisterar att slicka oss över hela ansiktet, är att hunden har en förkärlek till att slicka och äta både det ena och det andra under hundpromenaden. Dessutom använder de tungan till att sköta sin intimhygien. Och med tanke på det bör man kanske vänta en stund med att pussa hunden om man vet att hunden har gjort sig ren där bak.

För hunden är det naturligt att visa oss sin hängivenhet genom att slicka oss i ansiktet. När hundar möts så slickar den underdångia sin kompis i mungipan för att lugna och visa sin välvilja. Men vi människor slickar ju inte hunden med tungan när vi pussas. Vi använder läpparna. Många av oss ger hunden både pussar mitt på nosen, på huvudet och magen. Och ska man vara frank så har hunden ingen aning om vad vi sysslar med när vi pussar den. De plutande läpparna betyder inget för hunden och är inte alls nödvändigt för att ni ska vara goda vänner.

Däremot är våra fyrfota vänner väldigt duktiga på att lära sig vad vi människor blir glada över och anpassa sig till det. Och när vi ger våra hundar en puss snappar hunden upp den positiva energin kring husse och matte och de allra flesta hundar lär sig att tycka om det. Men att pussas handlar ju om att ge och ta. Märker du att hunden vill dra sig undan och känner sig trängd så kan du med all säkerhet hitta ett annat bra sätt att visa din kärlek på.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Sandras blogg: Att leva ut sina känslor som hund

Våra experter

När familjens hundar inte kommer överens

Tävla och vinn

Vinnare av fribiljetter till föreläsningen ”Det beror på”