Så förbereder du din hund för nyårssmällarna

Så förbereder du din hund för nyårssmällarna

Smällare och fyrverkerier är en skräckupplevelse för många hundar. En plåga som varar i flera veckor, med kulmen på nyårsafton. Var väl förberedd så hjälper du din hund och undviker livslång smäll-skräck.

  1. Valpar och unga hundar är mer sällan rädda för smällar. Rädslan utvecklas ofta i två-, treårsåldern, då hunden lärt sig känna igen det obehagliga ljudet. Skydda din unga hund, trots att den inte visar rädsla nu, så slipper du problem i framtiden.
  2. Smäll-skräck går att träna bort, eller åtminstone dämpa. Träna när du och hunden har kul ihop. Tappa saker i golvet med en smäll, klappa högt i händerna, linda in en knallpulverpistol i en trasa och skjut. Börja i god tid, helst flera månader innan nyår, och höj ljudnivån successivt.
  3. Du kan förbereda hunden genom vänja den vid att ha fetvadd i öronen. Det finns även riktiga hörselskydd för hundar. Träna regelbundet korta stunder i taget.
  4. Ömka aldrig hunden om den blir rädd. Var som vanligt och visa att du är en trygg ledare som vet att smällar är helt ofarliga.
  5. Förbered hunden för nyårsafton: Motionera den ordentligt på dagen, så att den är trött. Gör i ordning ett rum för hunden. Ljudisolera så gott det går genom att dra för gardiner och stänga dörrar. Sätt på radion lagom högt. Ge hunden något gott att tugga på och en skön plats att ligga på.
  6. Är din hund rädd, så ge något lugnande. På apotek, i hundaffärer och veterinärkliniker kan du köpa Adaptil som är ett naturligt hjälpmedel för att minska rädsla och stress. Det innehåller feromoner – ett ämne som tikar utsöndrar när de har valpar – och finns som spray eller doftavgivare. Pris cirka 275-315 kronor.
  7. Är din hund väldigt rädd så låt veterinären skriva ut något starkare lugnande som är receptbelagt.
  8. Om du kan – fira nyår på landet, långt bort från det värsta smällandet.
  9. Sprid kunskapen om djur och smällare till alla – inte bara hundägare. Många vet inte vilket lidande ljudet av fyrverkerier och smällande innebär för djuren.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven