Nya budgetveterinären pressar priset

Nya budgetveterinären pressar priset

Cityveterinären i Malmö erbjuder vård till priser långt billigare än de flesta konkurrenter tar ut.
– Vi har patienter som aldrig tidigare varit hos en veterinär för att de inte haft råd, säger Morteza Asghary, Cityveterinärens VD och klinikchef.

Djurvård som inte kostar skjortan – det är väl bara att gratulera såväl hundägare som deras älsklingar. Kan man tycka.

Men lågprissatsningen har retat upp Sveriges Veterinärförbund som menar att det inte är med lägre priser som veterinärer ska konkurrera. Utan med kompetens. I en ledare i Veterinärtidningen skrev förbundets förra ordförande Evamari Lewin: ”Det finns en uttalad risk att prisdumpning som konkurrensmedel i förlängningen kan urholka kvaliteten på djursjukvården”.

– Vi är väldigt angelägna om att vården ska ha en hög kvalitet och det kostar pengar, säger Torsten Jakobsson, nyvald ordförande i Veterinärförbundet.

Han får omedelbart mothugg av Morteza Asghary som menar att ”högre priser inte är synonymt med högre kvalitet”.
Veterinärerna hos Cityveterinären har samma utbildning och samma kompetens som sina kolleger samtidigt som de kan hålla lägre priser. Målsättningen är att ligga 20–25 procent under vad det kostar hos andra veterinärer.
För konsumenterna borde det vara bra att branschen blir mer konkurrensutsatt så att priserna pressas och fler djur som behöver det får komma till veterinär. Men Torsten Jakobsson menar att det inte är så enkelt.
– Det finns en relation mellan vad kompetens kostar och den utrustning man har. Vi har ju inte gjort någon detaljgranskning och vi har inte diskvalificerat några enstaka kliniker i landet utan vill bara framföra att det finns en risk för, om priset är det dominerande konkurrensmedlet, att det kan bli på bekostnad av kvaliteten och klinikens ekonomiska uthållighet, säger Torsten Jakobsson.

Samtidigt upplever många att veterinärpriserna är oförsvarbart höga, ur ett ekonomiskt såväl som moraliskt och etiskt perspektiv.
– Det handlar inte om ockerpriser utan om faktiska kostnader för vården. Det finns ingen subventionering i systemet som helt bärs upp av vad patientägaren betalar, antingen i direktkostnader eller via sina försäkringar. Men det är också så att den enskilde djurägaren ställer höga krav på teknik och kompetens och det kostar. Sedan är det naturligtvis djupt olyckligt när en djurägare tvingas avliva sitt djur för att man saknar ekonomiska medel, säger Torsten Jakobsson och tillägger:
– Samtidigt måste varje djurägare planera för att djuret kostar pengar under hela sin livstid, inte bara vid inköpstillfället.

Prismedvetna 

Lennart Granström, ordförande i Svensk Djursjukvård, branschorganisationen för Sveriges djursjukhus och djurkliniker, är inne på samma linje.
– De kommer på sikt inte att kunna hålla priser som ligger 20–25 procent under vad andra veterinärer tar, helt enkelt därför att kvalitet kostar. De har lockpriser för att få kunder, säger Granström, som dock samtidigt poängterar att han tycker det är positivt att branschen blir mer konkurrensutsatt.
Morteza Asghary har flera förklaringar till varför Cityveterinären kan hålla samma kvalitet som andra jämförbara kliniker. Trots de låga priserna.
– Det är många saker som spelar in: vi gör smarta inköp och vi prutar hos leverantörerna, som för övrigt är samma som mina kolleger i branschen använder sig av. Vi är helt enkelt mycket mer prismedvetna. Vi tänker affärsmässigt och det gynnar kunderna. Samtidigt har vi ingen dyr administration, säger Morteza Asghary, som gärna ser att fler kliniker följer Cityveterinärens initiativ och sänker priserna över lag.
– Vi går gärna i bräschen för fler lågprisveterinärer.

Han berättar att Cityveterinären redan tagit marknadsandelar från andra kliniker, som mer eller mindre tvingats sänka sina priser för att få behålla sina kunder.
– Det finns faktiskt de som lagt sig under oss i pris, bland annat när det gäller kostnaden för vaccinationer, säger Morteza och skrattar.

Men han blir snabbt allvarlig.
– Tack vare våra låga priser kan vi faktiskt rädda liv. Jag har flera hundägare som sluppit avliva sina djur tack vare att vi kunnat erbjuda dem en behandling som de har råd med.

En av dessa lyckliga hundägare är Renée Forsberg, som kom in till Cityveterinären med sin blandrashund Yuna. Tiken hade drabbats av akut livmoderinflammation. Hon betalade 13 600 kronor för ingreppet och en vårdnatt.
– Andra veterinärer skulle ha runt 25 000 kronor. Det hade jag aldrig haft råd att betala, då hade jag varit tvungen att avliva Yuna, säger Renée som tycker att hon fått den bästa vård hon kan tänka sig.

Morteza gläds med Renée och Yuna och berättar om tragiska livsöden han bevittnat då han praktiserat på andra kliniker, där gråtande djurägare ställts inför valet att antingen hosta upp en stor summa pengar eller avliva sin älskade hund.
– Det var fruktansvärt plågsamt att se deras smärta när de tvingades fatta beslut om att ta bort sitt djur. Av krassa ekonomiska skäl. Det är inte rimligt. Här kan vi hjälpa djurägare som faktiskt inte har det så gott ställt. Den glada minen när de upptäcker att de faktiskt har råd att behandla sitt djur och slipper avliva det ger en underbar tillfredsställelse, säger Morteza som också understryker att många veterinärer hört av sig och stöttat lågprissatsningen och velat inleda ett samarbete.

Öppnar fler kliniker

Cityveterinären slog upp dörrarna till sina lokaler i centrala Malmö den 1 juni 2011 och redan i år kommer man att etablera sig i Stockholms innerstad.

I Malmö jobbar, förutom Morteza som blir färdig veterinär i vår, också en heltidsanställd veterinär, en veterinär på halvtid samt en timanställd, två djursjukvårdare och, inte att förglömma, klinikhunden Os.

Camilla Alptun är heltidsanställd veterinär. Hon har tidigare jobbat på flera smådjurskliniker och att låga priser per automatik skulle generera en sämre vård stämmer inte, menar hon.
– Vi har utan tvekan lika bra kvalitet som andra veterinärer. Vi är mycket effektiva och försöker hela tiden optimera vardagen för att slippa höja priserna.

Men klarar ni av att göra samma ingrepp och undersökningar som andra veterinärer med tanke på att organisationen är slimmad och priserna låga?

– Om det är så att vi bedömer att vi inte har den rätta kompetensen så remitterar vi djuret vidare. Det är självklart för oss, säger Camilla.

Tillgänglighet är, tillsammans med låga priser och hög kompetens, ledord för City­veterinären som menar att det är viktigt att ligga centralt så att alla, inte minst många äldre som har svårt att förflytta sig, kan ta sig förhållandevis lätt till sin veterinär.
– Suget efter billig men samtidigt kompetent veterinärvård är enormt. Vår patientgrupp ökar ständigt, säger Morteza Asghary och tillägger att om han och hans kolleger inte gör ett bra jobb hade kliniken inte klarat sig så länge som den faktiskt gjort, eftersom dålig kvalitet i sig är självsanerande.

– Det är ju fortfarande kunden som avgör om han eller hon ska komma tillbaka hit. För att visa att vi inte räds kritik har vi startat en Facebooksida där alla öppet han tycka till om oss. Det är det inte många av våra konkurrenter som har, säger Morteza självsäkert.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven