Tango tar matte Malous publik med storm

Tango tar matte Malous publik med storm

Kolleger, tittare, programgäster och okända på stan. Alla har en åsikt om Malous chihuahuavalp. Inte så konstigt kanske. Tango har fått sätta rejäl prägel på mattes talkshow Efter tio.

Det är torsdag morgon. På Lidingövägen kommer en cykel rullande. Ur cykel­korgen sticker ett mycket litet ansikte med svarta små knappar till ögon och nos samt två ljust nougatfärgade öron upp. Cykeln, med Tango invirad i ett duntäcke i korgen och matte Malou bakom styret, svänger in och parkerar framför entrén till TV4.
– Jag har köpt en ny cykel med korg för att jag ska kunna ha med Tango. Och så har jag skaffat en väska som man har på magen som jag kan bära henne i. Den ska jag ha när jag promenerar till jobbet nu på vintern, om det skulle bli för kallt för Tango att gå hela vägen, säger Malou som alltid har varit förtjust i hundar.

Hon växte upp med cocker spaniel och har haft delad vårdnad med en kompis om en cairnterrier. Men någon helt egen hund har det inte blivit förrän nu.
– Egentligen är det helt bakvänt, att vi skaffar hund precis när vi har flyttat från villan till en lägenhet i stan!

Men ibland bjuder livet på små överraskningar som det är omöjligt att tacka nej till. Även om de inte passar perfekt in i ens tillvaro.

Allt började på ett kafé. Där, vid ett bord satt ett par näpna chihuahuor och deras husse. Killen och Malou började prata och innan hon visste ordet av var det bestämt att hon skulle få låna hem en av hundarna. Bara för att prova på hundlivet i någon vecka.
– De andra gästerna glodde efter oss: ”Kolla, hon gick i väg med hunden!”, skrattar Malou.

Efter en vecka berättade chihuahuans ägare att hans mamma var uppfödare och att det fanns en otingad valp. Malous hjärta rusade. Skulle hon bli hund­ägare på riktigt nu?
– Sedan började operation övertalning riktad mot min man Sten. Vår dotter Julia fick sköta den, för han är så svag för henne.

Och på den vägen är det. Nu är Tango en självklar del av hushållet och har haft en större effekt på familjerelationerna än hon själv kan ana.
– Hon har fått mig och Julia att komma närmare varandra i och med att vi fostrar henne ihop. Och jag kan se att Sten har mjuknat och blivit förtjust i Tango.

Fast inslag i Efter tio

Malous lilla chihuahuatjej är en av de lyckliga hundar som får följa med sin ägare till jobbet de flesta dagarna i veckan. Och inte bara det, hon har blivit ett fast inslag i Efter tio, talkshowen som Malou leder varje vardagsförmiddag. Ibland är Tango huvudperson, ibland sitter hon bara med. Men hon syns och märks helt klart oavsett.

När Jan Guillou gästade programmet tyckte Tango att det var ett bra läge att springa runt och skälla lite. Det tyckte inte Jan Guillou. Efter att ha försökt ignorera hunden en stund föreslog han med ett stelt leende att den kanske kunde strypas.

Hundar i studion väcker känslor även hos tittare och kolleger. Det finns de som välkomnar det ökade hundfokuset, men också de som är mindre positiva. En sju månader gammal hund uppför sig inte alltid perfekt.
– Hon är nästan rumsren, men nyligen stack hon in på Nyhetsmorgons studio och bajsade där. De som är vana vid hundar höjer inte på ögonbrynen åt en sådan sak, men en del blir irriterade, säger Malou med en liten suck och stryker Tango över huvudet.

Lyckligtvis trivs Tango bra i en hundväska som även fungerar som liggplats. Där är hon helt trygg och utsätter heller inte eventuella allergiker på TV4 för några större mängder allergener.
– Jag har faktiskt till och med haft med henne på bio och på gymmet i den där väskan, säger Malou med ett nöjt småleende.

Det är inte bara Efter tios publik som får nyttiga tips och råd av programmets hundexperter. Även Malou har lärt sig mycket.

Till exempel att småhundar har extra lätt för att drabbas av tandlossning, att Tango är gjord för att gå långt trots att hon är liten och att hon tydligt visar att hon faktiskt inte gillar att bli buren.
– Tidigare kom hon aldrig ända fram när vi ropade på henne. Fredrik Steen, hundcoachen, förklarade att det berodde på att jag nästan alltid lyfte upp henne när hon kom, och att hon inte ville det. Så nu har jag slutat med det.

Alla har synpunkter

Hundexperternas insikter är välkomna, menar Malou. Men att hon plötsligt, i och med hundägarskapet, skulle bombarderas med råd från alla håll och från människor hon inte ens känner var hon inte riktigt beredd på.
– Alla har synpunkter. Det är värre än när man har barn. Då har folk ändå något slags spärr som de inte verkar ha när det gäller hundar. En kvinna jag mötte i parken sa till exempel att min hund måste ha hundkompisar som kan fostra den.

Då tittade Malou på sin något ängsliga och mammiga lilla valp och tänkte: ”Jaha, oj, är det så?”. Magkänslan sa henne något helt annat. Visst kan Tango uppskatta en stunds lek och bus med andra hundar, men inte med vilka som helst och inte i vilken storlek som helst. Och viktigast i hennes liv är faktiskt matte Malou och lillmatte Julia.
– Jag är egentligen en van hundmänniska men jag har ändå inte lyssnat på mig själv när det gäller Tango. Det ska jag göra mer, säger Malou.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven