20 tips inför valpköpet

Du funderar allvarligt på att skaffa hund. Eller så har du tagit några steg till och redan bestämt dig. Oavsett vilket, här får du några smarta råd inför valpköpet. Och glöm inte att titta i det senaste numret av Härliga Hund som är ett välfyllt valpnummer med det mesta du behöver veta om valp!

1. Häng inte upp dig på utseendet! Gör du det så är risken stor att du väljer ”fel” ras vid valpköpet. Be en kompis att läsa högt om olika rasers egenskaper och behov utan att tala om vilken ras det är. Välj utifrån det i stället.

2. Känner du dig det minsta osäker på om du faktiskt är redo för ett liv som hundägare? Testa dig själv, till exempel genom att gå ut med ett tomt koppel på ett fast klockslag varje morgon i ett par månader. Orkade du?

3. Öva och förbered dig genom att regelbundet låna grannens eller kompisens hund innan valpköpet.

4. Vill du ha en tax för att den där granntaxen du växte upp med för 20 år sedan var så himla mysig? Tänk om! Du behöver träffa fler individer av rasen innan du bestämmer dig.

5. När du berättar för din omgivning att du tänker bli hundägare kommer garanterat minst en olyckskorp att börja kraxa om hur jobbigt och tidskrävande det är med hund. Låt dig inte nedslås! Undvik glädjedödaren eller våga säga ifrån.

6. Ställ dig frågan vilken ras du skulle vara om du var en hund. Kanske kan svaret hjälpa dig att välja en lämplig ras.

7. Om du skaffar hund tillsammans med någon annan, prata igenom beslutet noga. Vill båda ha hund lika mycket? Vem ska ta det största ansvaret? Och vad händer med hunden om ni skulle avsluta ert förhållande?

8. Kolla hälsoläget på de raser du är intresserad av. Titta inte enbart på rasklubbarnas webbplatser utan ta in information från så många håll som möjligt.

9. Ring försäkringsbolaget för att kolla premier för ”din” ras. Dels ger det dig en bild av hur sjuk/frisk den är, dels får du koll på om du har råd med en sådan hund. Ju fler hälsoproblem, desto dyrare försäkring och veterinärvård.

10. Tänkte du slå två flugor i en smäll och skaffa hund när du ändå är föräldraledig med din bebis? Gör inte det. En valp är jobbig och kräver massor av uppmärksamhet.

11. Har du kommit så långt att du snart ska hämta din valp – sov! Det är bra om du är utvilad för du lär inte få sova ostört länge till med en pipande, bitande, busande, kissande varelse som inte har koll på natt och dag.

12. Kontakta flera uppfödare innan du väljer. Ställ massvis av frågor och lita på magkänslan. Nöj dig bara med en uppfödare du litar på.

13. Fråga dig inte bara vad en hund kan göra för dig utan också vad du, ärligt talat, kan göra för den. Har du massor att erbjuda är det bara att köra.

14. Vänta med ett skaffa en dyr, fin hundbädd till din valp eftersom den kan vara frestande att tugga på. En enkel filt är bättre.

15. Kolla så att ingen i familjen är hundallergiker.

16. Bli inte förolämpad om det känns som om uppfödaren håller förhör med dig innan du erbjuds en valp. Tvärtom. Det tyder på att hon/han är mån om att hunden får ett bra hem.

17. När du besöker en valpkull, ta gärna med någon utomstående som kan betrakta det hela med en nyktrare och mindre känslomässig blick än du själv. Det är lätt att bli en smula omdömeslös inför en hög gulliga valpar. Diskutera efteråt om allt verkligen kändes bra.

18. Valptänder kliar. Din framtida valp kommer sannolikt att bita och gnaga på vad den nu kommer över. Åk till en barnbutik redan nu och ladda med ett par bebisbitringar som kan läggas i frysen. Svalkar och lindrar även i en valpmun!

19. Många blivande hundägare oroar sig mest av allt för rumsrenhetsträningen. Gör inte det. Det brukar lösa sig.

20. Var beredd på att förändras som människa när du blir med hund. Du kommer antagligen att bli blödigare och mer emotionell än du någonsin trott var möjligt efter valpköpet.

Kanske vill du också läsa: 

Första dygnet hemma med valpen