17 irriterande saker som hundar gör

Söt brun unghund, ridgeback, som tuggar på känga

Även om du älskar din fyrbening så finns det nog beteenden och saker som du kan bli tokig över? Eller är du kanske en sådan övernaturligt förstående person och gudabenådad hundtränare som har en hund som aldrig gör fel eller något du irriterar dig på? Grattis i så fall. Det här är för oss andra vanliga dödliga, som inte kommit så långt riktigt än.

1. De kan inte hålla tänderna i styr

Skor, mattor, mobiltelefoner och kompisens favoritväska…  Nej – när hunden satt tänderna i dessa saker får nog många av oss börja räkna till tio. För att inte tala om de otacksamma typerna som glatt tuggar i sig sina egna svindyra hundbäddar, leksaker och täcken! Och gärna sprider fluffigt innehåll över hela huset.

2. De stjäl mat när du tittar bort

Särskilt vanligt förekommande hos större hundar med bord och köksbänk i slukhöjd, men även en liten smart hund kan ta sig upp på matbordet och sno frukostmackan på tre sekunder om stolen är utdragen. Som bonus kan man få antingen en halv hjärtattack för att den kanske fått i sig något farligt, eller spännande doftsensationer från hundens bakre regioner.

3. De är fullkomligt besatta av små djur

VARFÖR ska de absolut jaga efter ekorrar i träden, möss under husgrunden och sorkar på åkern? För att inte tala om alla små söta småfåglar, varför kan de inte bara få sitta ifred och kvittra i lugn och ro? Nä, flaxas ska det, och hoppas och skällas.

4. Utbrytarfasonerna

Ibland kan man verkligen bli förvånad över hur höga hinder och staket en hund kan ta sig över, om den verkligen vill. Och då menar vi inte glatt överraskad …

5. De ska alltid vara med

Visst, det är härligt att de älskar oss, men ibland vill man ju kunna få vara i fred eller hur? På toa till exempel, eller kanske när man sover, eller myser med sin partner? Det är också väldigt frustrerande, särskilt för dina grannar, om hunden ljudligt visar sitt missnöje om du går utanför dörren ensam någon gång.

6. De äter grisigt

Varför måste de slabba ner halva golvet när de dricker, skaka på sig efter maten så matrester som fastnat i mungiporna flyger högt upp och fastnar på väggarna eller trampa i den fulla vattenskålen?

7. De kan inte uppföra sig som folk

De kör ogenerat upp nosen i skrevet på dina bekanta och kanske till och med försöker sig på att jucka på vilt främmande människors ben. Har de något problem med rumpan kan de också sätta sig på baken och åka kana över golvet. Visst, då är det något som måste kollas, men måste det glidas runt precis när snyggrannen är på besök?

8. De smiter i väg eller springer och gömmer sig när det är dags att duscha

När ni kommer in från promenaden som gjort hela hunden till en vandrande ler- och grushög slinker den snabbt ur dina händer bara du sneglat mot badrumsdörren där dusch eller bad väntar. Sedan är det bara att följa de svarta tasspåren genom hela hemmet, över den vita mattan och ned bland sängkläderna.

9. De tigger och avslöjar dig

Många hundar är experter på att stirra ut sin ägare. Antingen med ”stackars mig jag är helt utsvulten-blicken”, eller ” Det är lika bra du ger mig direkt. Jag kommer INTE ge mig!” vilken de tror fungerar bäst. Lagar du mat sitter de bredvid och dreglar, släpper varken dig eller köttbiten med blicken. (Och den ska även du hålla stenhård koll på.) Äter ni så ligger hunden under bordet och väntar på att någon ska tappa nåt, smusslar du med chips i soffan har du en dreglande nos vid dina fötter och smyger du upp på natten för att i smygplocka nåt ur kylskåpet, vem snubblar du på när du vänder dig om … Just det.

10. De drar i kopplet

Jo, det ÄR skämmigt att ha en hund som inte kan gå ordentligt. Förutom att du ser enormt klumpig ut där du trasslar in dig eller far efter som en vante, visar det på dina brister som hundägare; din och din korkade hunds oförmåga att lära sig; din allmänna slapphet. Och allt annat du kan få veta både av dina medmänniskor och den elakare delen av ditt undermedvetna.

11. De samlar och gömmer sina leksaker där du inte vill ha dem

I soffan till exempel, det spelar heller ingen roll hur många gånger du tar bort dem därifrån. På något underligt vis är de alltid tillbaka nästa dag. Eller så får du ett kallt, hårt märgben med lite köttrester kvar på under ryggen när du äntligen kryper ned i sängen efter en tuff arbetsvecka. (Eller ännu värre, kanske någon annan som inte känner till din hunds äckliga ovanor, upptäcker det.)

12. De äter en massa äckliga saker

Kattbajs, gamla blöjor, söndertrampade pommes frites och så allt det där som du inte ens hann med att se vad det var. Uääh!

13. De river sönder möblerna när de bäddar

Har du haft en skendräktig tik vet du vad vi menar, men alla hundar kan få för sig att sängen eller soffan behöver ”fluffas upp” ordentligt innan man kan slå sig till ro.

14. De stör dig när du tränar

Någonsin försökt göra sit-ups med en glad hund dreglandes över ansiktet? Eller försökt dig på lite koncentrad yoga med eldandningsövningar med hund i närheten? Inte att rekommendera, vi lovar!

15. De vill alltid ha din uppmärksamhet

Att försöka jobba hemma utan att hunden är ordentligt trött går sällan lätt. Den tror säkert att du bara väntar på att den ska hjälpa dig att hitta på något kul, eftersom du sitter så stilla och verkar ha tråkigt framför skärmen. En hård puff med nosen, ett litet glatt fejs som sticker upp mellan armen och mobilen, eller lite mer ljudliga protester stör definitivt koncentrationen. Går det så lägger den sig gärna över tangentbordet, eller passar på att lägga sig och håra av sig lite extra, gärna mitt på tyget som du lagt upp på golvet för att kunna nåla upp.

16. De vaknar alldeles för tidigt

Sovmorgon för att det är söndag, eller för att du var ute sent i går? Varför det?

17. Men mest irriterande av allt är kanske att de kommer undan med det, eftersom vi älskar dem så mycket!

(Och jo, vi vet att man ska, och att det går att träna bort olater, men att börja med att se det från den humoristiska sidan är sällan fel.)

Psst. Följ oss på Facebook!

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret