14 sätt att tyda hundspråk

14 sätt att tyda hundspråk

Hur pratar du med din hund? Hur mycket vi än vill så är det inte med ord. Men det betyder ju inte att de inte försöker kommunicera med oss. De ”pratar” med oss hela tiden – vi måste bara börja lyssna.

1. Ligger på rygg med magen i vädret, sover gärna så

Hunden visar att den är trygg, att den vet att det är du som tar ansvar. Hen litar på dig och vet att du täcker upp.

2. Stissig, glatt upphetsad blick och tungan utanför munnen

Den här kan nästan alla utantill: Du äter massa god mat och hunden vill också smaka. Nu.

3. Bugar sig ner mot marken/golvet

Vanligt beteende som betyder att hunden gärna vill leka. Och att du ska vara med! Ja!

4. Tittar på dig medan du lämnar huset

Hunden är nog lite deppig för att du ska i väg, men behåller lugnet – för du kommer ju tillbaka. När den inte litar på att du kommer tillbaka blir det ofta mer skällande och kanske lite grejer upptuggade medan du är borta. Då är det inte bra, för någon av er.

5. Sover i din säng

Du kanske tror att hunden gör det för att den tycker att din säng är bekvämast i hela huset, men det handlar mer om att hunden vill vara nära dig, också när ni sover.

6. Sträcker ut tungan

Brukar tyda på att något är väldigt obekvämt för hunden. Det kan vara en person som får den att känna så, eller en situation som är obekväm.

7. Trycker sig mot dig

Hunden vill ha kärlek och gos, och även visa att den älskar dig. Det är en hundkram helt enkelt.

8. Stor avslappnad gäspning

Det är oftast en social gäspning; du eller någon annan har just gäspat och då faller även hunden in i det kollektiva gäspandet.

9. Vanlig gäspning

Hundar gäspar, som vi, när de är trötta. Men en hundgäspning är också ett uttryck för stress eller rädsla. Håll koll på vad som händer omkring er när hunden gäspar.

10. Sitter på dina fötter

Det kan vara ett sätt att kontrollera dig, men även ett sätt att vara nära. Sammanhanget avgör.

11. Tuggar på möblerna

Det kan vara ett uttryck för separationsångest när du lämnar hunden ensam ett tag, eller ren och skär långtråkighet. ”Vet inte var jag ska göra av mina känslor, tuggar på stolsbenet.” Så kan ni inte ha det.

12. Kryper ihop i ett hörn

Hunden är rädd. Den kan ha blivit misshandlad tidigare, eller också är det någon eller något i den nuvarande situationen som skrämmer dem på något sätt.

13. Kommer med saker till dig

Det här är oftast fråga om en present. Visa tacksamhet. Det kan också vara så att du ska kasta saken och hunden ska apportera.

14. Hålla ögonkontakt

Det här är ett sätt för hunden att visa kärlek. Det framgår oftast av sammanhanget och den goda stämningen. Har hunden blottade tänder, nerdragna öron och morrar medan den stirrar dig i ögonen, så är det dock INTE ett uttryck för kärlek.

 

 

Aktuellt