12 skäl att gå på valpkurs

12 skäl att gå på valpkurs

För dig som aldrig tidigare haft hund är att gå på valpkurs nog en självklarhet. Men även om du har haft hund hela ditt liv är det en bra idé. Både för dig och hunden.

Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images, Susann Gson Engqvist

Att den lilla valpen förvandlas till en perfekt lydig hund, som går fot i kopplet och alltid kommer på inkallning efter fem till tio gånger på valpkurs, är att ställa alldeles för höga krav. Men en bra valpkurs är så oändligt mycket mer:

12 skäl att gå på kurs

 1. Du och hunden gör något roligt och spännande tillsammans, vilket stärker er relation.
 2. En modern, välutbildad instruktör gör att du får ta del av den senaste forskningen när det gäller både uppfostran, inlärning och hundkunskap. Det har hänt mycket på den fronten de senaste åren.
 3. Din hund får upptäcka nya platser och miljöer, vilket är värdefull miljöträning för framtiden.
 4. Valpen får socialisera med både olika sorters människor samt andra hundar av olika raser.
 1. Valpen tränas att fokusera på dig, att det är dig den ska lyssna till, trots att det finns annat spännande runtomkring. Att ha en bra kontakt är ovärderligt i livet med hund.
 2. Valpen lär sig att slappna av, att kunna vara lugn och trygg i olika miljöer och med andra människor och hundar runt omkring.
 3. Du träffar andra hundägare som kanske kan bli både promenadkompisar, lekkompisar till valpen och någon som kan hjälpa dig att ta hand om hunden ibland.
 4. Du får ett seriöst forum för att utbyta idéer, tankar och lyfta frågor. Troligen kan du också själv bildra med mycket som de andra hundägarna har nytta av.
 5. Hela familjen är ofta välkommen på valpkurser. Även om du själv har stor hundvana kan övriga familjemedlemmar lära sig mycket och stärkas i sin nya roll.
 6. Du får hjälp med att se på din hund, och dig själv, med andras ögon. Det kan vara både stärkande och en viktig ögonöppnare.
 7. En kunnig instruktör, och/eller seriös hundklubb kan bli ovärderlig hjälp och bollplank även när hunden blir lite äldre, både när det gäller att få hjälp med vardagsproblem och träning.
 8. Bra vardagslydnad är enormt viktigt för ett härligt hundliv tillsammans. På valpkursen får du personlig rådgivning och feedback och tips på bra, beprövade metoder att arbeta med.

 

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu