11 saker att tänka på när valpen möter kylan

11 saker att tänka på när valpen möter kylan

Valpens första möte med kallare temperaturer är oftast härligt positivt. Den uppskattar de nya upptäckterna i naturen med nosen djupt i snön. Men det gäller att ha koll på hunden så att inte nyfikenheten blir riskfylld eller minusgraderna blir skadliga.

1. Håll värmen

Ett värmande täcke kan vara bra att ha om kylan slår till ordentligt i din valps tycke. Det är ju mysigt om man kan vara ute en stund och inte behöver skynda sig in efter uträttade behov bara för att det är minus och snö.

2. Inga bollar

Klipp bort långt hår mellan tårna där det annars kan fastna snö som gör det svårt att gå stadigt. Det finns även effektiva tass-sprayer som förhindrar att snö fastnar.

3. Håll koll

En liten valp tål förmodligen kyla mycket sämre än du själv. Var uppmärksam på tecken som visar att valpen är frusen, dessa kan vara skakningar, att hunden lyfter upp en tass eller helt enkelt vägrar att gå.

4. På hal is

Valpar älskar att springa, men kan ha dålig kontroll på sina ben, allra helst på halt underlag. Se upp för blanka isar där valpen kan trilla omkull och benen glider isär. Vill det sig illa så kan det bli skador på muskler och leder.

5. På tunn is

Även den smala bäcken kan bli en dödsfälla om en ishinna har lagt sig och valpen springer ut på den. Brister isen är den näst intill omöjligt för den lille att ta sig upp själv.

6. Torka tassen

Blöta och isiga tassar behöver torkas av noggrant efter att ni varit ute. Smörj in trampdynorna med en vattenfri tassalva. Det här är ett bra läge att lära valpen att du pysslar och fixar med den. Passa på att kolla klorna också.

7. Frusen i bil

Det varnas mycket för hund i för varma bilar, men vi vill också varna för hundar i kalla bilar. Bilen kyls ganska snabbt ner och är det en tunnpälsad valp du har så kan den börja frysa ganska snart. Ha ett värmande täcke på valpen och en varm filt att ligga på i bilen. Enligt Jordbruksverket får inte hunden lämnas i bilen om det är möjligt att temperaturen går under -5°C

8. Stanna hemma

Visst är det bra att valpen får hänga med på familjens aktiviteter, om förutsättningarna är de rätta. En kall dag med vinterfiske på isen eller som publik på en bandymatch i 10 minus kanske inte är det bästa om valpen begränsas att röra på sig. Även med täcke så blir tassar och ben kalla med risk för köldskador.

9. Var synlig

Ha reflex på valpen när kvällen kommer. Även om ni går i de tätbebyggda områdena – det är nämligen där gatubelysningen är tänd som de flesta olyckorna inträffar. Går ni utan reflex och med mörka kläder så ser bilföraren er först vid 25 meter, det är ingen lång sträcka! Med bra reflexer så syns ni på ungefär 140 meter om bilisten kör på halvljus. Tänk på att reflexer försämras med åren och behöver uppdateras.

10. Sött är gott

För att kylarvattnet i våra bilar inte ska frysa så tillsätts glykol och det händer att bilar läcker ut glykol på backen. Skulle valpen nosa upp den söta vätskan och slicka i sig den så kan hunden bli mycket sjuk med svåra njurskador till följd.

11. Saltat

Trampdynorna kan ta skada av vägsalt så var noga med att skölja av tassarna om ni gått efter saltade vägar. Var också observant så att inte hunden äter snö eller slickar på vägar med salt.

Gäller de flesta

De punkter vi tar upp här gäller de flesta hundar, inte bara valpar. Även äldre hundar tål till exempel kylan sämre och tunnpälsade raser behöver hjälp av en värmande tröja eller täcke. Hur mycket kyla både stora och små, unga och gamla hundar kan stå emot beror helt på päls och ålder.

Tips!

Ha telefonnumret till din veterinär lättillgängligt i mobilen. Det kan komma tillfällen då du behöver komma i snabb kontakt för hjälp eller rådfrågning.