10 tips vid köp av blandis

10 tips vid köp av blandis

Alla valpar är förvisso bedårande söta, men ibland så kan en blandis med kanske sitt oväntade utseende få oss att smälta helt. Med två, eller fler, raser i den lille så finns det några saker du behöver tänka lite extra på innan du skriver under köpekontraktet.

1. FYSISKT RÄTT

När det gäller fysiken så bör föräldradjuren passa varandra. Även om tycke har uppstått och en tjuvparning, eller medveten sådan har resulterat i dräktighet, så kan själva förlossningen bli kämpig för tiken om valparna blir för stora. Även avkomman – alltså valpen, kan få kroppsliga problem i framtiden. Till exempel en tax och en staffordshire bullterrier är nog ingen bra kombo med tanke på kroppsbyggnad.

2. RÄTT MAMMA

När du besöker uppfödaren så iaktta även mammatiken. Fråga om hennes liv och leverne. Är hon frisk och kry, har hon behandlats av veterinär – varför i så fall? Har hon några speciella anlag? Vilket temperament och vilken personlighet har hon? De svar du får kan hjälpa dig att bedöma om du bör köpa en valp efter just den tiken. Den sorts hund som är rätt för någon annan kanske inte är rätt för just dig.

3. DEN VIKTIGA PAPPAN

Om möjlighet finns så träffa även pappan till valpen, han är minst lika viktig som tiken för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om valpens arvsanlag.

4. INSIDAN RÄKNAS

Visst är valpen söt, och förmodligen kommer den bli en snygging som vuxen också. Men glöm inte insidan, det är som bekant den som räknas även hos hundar. För att få något riktmärke vad man har att vänta sig av blandisen så läs på om de raser som föräldrarna är. Vilka speciella egenskaper har dessa raser? Passar de dig?

5. MENTALA KROCKAR

För de bästa förutsättningarna så bör inte mentaliteten hos föräldrarna krocka för mycket. Har valpen exempelvis en schäfer med vaktande egenskaper som mamma och en border collie, en utpräglad vallhund till pappa – den kombinationen kan bli problematisk.

6. INTE LIKA MYCKET

Om du tycker att de båda raserna som valpen är kommen av är trevliga hundar med fina egenskaper så ska man veta att det aldrig blir en femtioprocentig fördelning mellan rasernas egenskaper. Till och med valpar från samma kull kan få helt olika utseenden och egenskaper. Allt beror på vilka av föräldradjurens gener som har slagit igenom. En valp kan ha tikens korta krulliga päls och hanens larmande egenskaper, medan valpens kullbrorsa är långhårig liksom pappan och har mammatikens stora intresse för apportering.

7. HEMBESÖK

Tyvärr så finns det en hel del oseriösa uppfödare i och utanför Sverige, det kan inte ofta nog sägas. Att träffa tiken tillsammans med valparna i deras hemmiljö ska vara ett självklart önskemål från alla valpköpare. En seriös uppfödare, blandis eller ej, skulle aldrig neka till detta. Köp aldrig en valp utan att träffa valp och tik samtidigt i deras hem.

8. RÄTT ÅLDER

Valpen ska vara minst åtta veckor innan den lämnar sin mamma, detta är mycket viktigt för både tik och valp. Allt handlar om valpens livsviktiga utveckling som sker under dessa veckor, och ingen människa kan ersätta mammatikens instinkter. Det här är inte specifikt för blandisar utan det gäller så klart alla valpar.

9. INNAN HEMFÄRD

Även en blandrasvalp bör vara besiktigad av veterinär, ha blivit chippad, avmaskad och den obligatoriska inregistreringen hos Jordbruksverket ska vara gjord av uppfödaren innan du hämtar hem din valp. Ett vaccinationsintyg ska också följa med hunden. Ett köpeavtal bör också skrivas.

10. VÄRDEFULL

Blandras eller renrasig? Alla hundar är levande varelser och de är precis lika mycket värda, något annat finns inte!

Aktuellt