10 tips till blivande valpägare
Foto: Getty Images

10 tips till blivande valpägare

Nu är det på riktigt! Samtalet från uppfödaren har kommit. Tiken har valpat och du kommer att bli hundägare om cirka åtta veckor. Äntligen! Använd tiden till att planera för hämtning och hemkomst så den blir så bra som möjligt.

1. En trygg plats

Vilken del av hemmet ska bli valpens lugna vrå? Kom överens i familjen om en plats dit valpen kan gå under dagtid för att vila. Valpen ska känna att på den bädden blir den lämnad ifred men ändå kan ha koll på var familjen är och att den är fri att komma till flocken, alltså till er, när den vill.

2. Ett säkert hem

Man talar om att valpsäkra hemmet. Det innebär att du plockar bort sådant som kan skada hunden. Tänk elsladdar, tvättmedel, mediciner, soppåsar och annat som hunden kan tugga/äta på. Läs på om vilka växter som är giftiga för hundar. En bukett påskliljor kan göra vilken hund som helst allvarligt sjuk. Plocka bort sådant som du är rädd om som mattor, skor och annat som är i lagom valphöjd. En bordsduk som hänger ner kan vara frestande att ta tag i med olyckligt resultat. Pusselbitar, legoklossar, hårsnoddar och strumpor är exempel på sådant som snabbt kan hamna i valpmagen och i värsta fall resultera i veterinärvård.

3. På tomten

Gå en sväng på tomten och kolla över så att staket eller stängsel verkligen är rymningssäkert. Kartonger och flaskor med giftiga saker som blomgödning och snigelmedel är sådant som måste hållas inlåst. Trädgårdsredskap och annat som valpen kan skada sig på ska också vara bakom stängda dörrar.

4. Hos uppfödaren

När du kommit överens med uppfödaren om dag för hämtning av valpen så ha inte bråttom att vända hemåt igen. Låt valpen hälsa på er i lugn och ro. Sitt ner med mamma-tiken och valpsyskonen om det är okej för alla parter – alltså både för uppfödaren och hundarna. Det är även en hel del saker som uppfödaren vill delge dig inför valpens första tid. Anteckna gärna, det kan bli mycket information.

5. Ställ frågorna

Du har säkert en massa frågor till uppfödaren också, skriv ner dem innan så du inte missar någon. Vad som kan vara bra att veta är till exempel om hunden har åkt bil tidigare, om den har träffat barn, har den träffat något annat djur – vilket/vilka i så fall. Har valpen visat rädsla eller osäkerhet kring något? Vilket märke på foder har valpen fått? Det kan vara lämpligt att fortsätta med samma en tid. Ska du byta foder så måste det ske under succesiv övergång.

6. Trygg känsla

Uppfödaren brukar skicka med något med mammatikens doft, en mjuk filt eller kanske en mjuk leksak. Att få den välbekanta mammadoften med sig kan göra flytten tryggare för valpen.

7. De viktiga dokumenten

Innan du lämnar uppfödaren så ska du ha ett köpeavtal, ett friskhetsintyg från veterinär (max en vecka gammalt), bevis på att valpen är vaccinerad och avmaskad och att den är ID-märkt. Är det en renrasig valp du köper så ska du vid överlämnandet få med dig registreringsbevis/stamtavla också. Hos skk.se kan du även läsa om fler avtal, om du till exempel ska vara fodervärd för en hund eller om uppfödaren vill ha parningsavtal. Alla hundar i Sverige ska även vara registrerade hos Jordbruksverket.

8. Försäkrad

Se till att det inte blir något glapp mellan datumen på hundförsäkringen. Innan ni lämnar uppfödaren så ska din försäkring på hunden ha börjat gälla!

9. Transporten hem

Om hemresan sker med bil så tycker en del att valpen är så liten, och kanske otrygg, så att få krypa ihop tätt intill i din famn är det skönaste för den lille. Nu är det ju så att lagen säger att hundar inte får transporteras lösa i bil så en bur som kan förankras på ett lagligt sätt i bilen är det klart bästa. Det finns även smidiga canvasburar som passar om hemresan sker till exempel med tåg eller buss.

10. Håll kontakten

Det är roligt om man kan hålla kontakten med uppfödaren och de andra köparna till valpens kullsyskon. Uppfödaren brukar ha god kunskap och är oftast angelägen om att valparna får ett gott liv och hjälper gärna till med tips och råd. Ta vara på sådana erbjudanden.