10 tips på pälshantering

10 tips på pälshantering

Bild Getty Images

Hår i smöret, stora tussar som dansar runt på golvet och kommer bekanta på besök är deras byxor långhåriga efter att de suttit i soffan hemma hos dig … Nej, när hunden fäller är det inte kul att vara hundägare.

Eller för att tala klarspråk – hur mycket man än älskar sin pälskling blir man tokig! I alla fall om man har en hund som fäller ofta och mycket.

Här några tips för att hålla hyfsat rent även under fällperioden:

Möbler

1. En fuktig gummihandske, typ diskhandske, eller en tvättsvamp, fångar upp mycket hår om du drar med den över tygsoffan. Skölj när handsken/svampen är full och upprepa.

2. Trämöbler blir rena med en blandning av sköljmedel och vatten, det tar även bort den statiska elektriciteten som drar till sig hår.

3. Tänk också på att byta filter om du har en luftrenare/AC/luftvärmempump eller liknande.

Golvet

4. Dammsug alla mattor och heltäckningsmattor från två håll – och lär dig hur du ska använda de olika delarna i dammsugaren.

5. Våttorka ofta.

6. Står du i begrepp att köpa ny matta – fundera på om det kanske skulle passa med en i samma färg som din hunds päls. Snyggt, antagligen, men framför allt praktiskt …

Kläder

7. Ha alltid en klädvårdsrulle liggande i hallen, i väskan och i bilen.

8. Är kläderna mycket håriga – kör dem ett varv i torktumlaren. Tänk också på att använda sköljmedel när du tvättar dina kläder, då drar de inte till sig hår lika lätt.

9. Tvättsvamp och gummihandsktricket fungerar inte bara på tygsoffan, utan även på de flesta kläder.

10. Förvara kläderna i stängda skåp och lådor. Kläder på golvet samlar inte bara hår som flyger runt, hunden kanske tycker att de är en trevlig sovplats.

BONUS! Hunden

Att borsta och eventuellt trimma hunden regelbundet gör förstås att du slipper en hel del hundhår inomhus.

Fäller din hund onormalt mycket? Se över fodret och prata eventuellt med veterinär. Pälskvaliteten beror till stor del på vad hunden äter.

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu