Vardagslydnad

10 skäl att hålla hunden kopplad

10 skäl att hålla hunden kopplad

Att kunna gå bekvämt i koppel tillsammans underlättar vardagen. Foto Getty Images

Absolut, hundar måste få springa fritt och röra sig på egen tass regelbundet, men det finns många tillfällen då alla mår bäst av att hunden hålls kopplad.

Det är härligt för hunden att springa lös, och det måste den också få göra ibland. Men om du inte har en inkallning som verkligen fungerar i alla lägen, både om ni möter andra hundar eller katter pilar iväg, ha den bara lös på säkra ställen. Övrig tid har du den kopplad. Här är några skäl till varför:

1. Det kan vara olagligt

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste hund hållas kopplad eller under full kontroll där det kan finnas vilda djur. Detta för att inte skada eller störa djurens nyfödda ungar. I nationalparker och de flesta naturskyddsområden råder alltid koppeltvång. Många kommuner har koppeltvång på platser som exempelvis kyrkogårdar, gång- och cykelvägar och i parker. Kolla med din kommun.

 

2. Hunden kan skada andra

Även om din hund generellt är världens snällaste kan du inte förutse vad som händer om den springer fram till en okänd hund. Vill det sig illa kan de ryka ihop och skada varandra och kanske även människor som försöker bryta. Du som hundägare har alltid strikt ansvar för skador din hund åsamkar. Även om inget slagsmål utbryter kan dessutom ägaren till den andra hunden bli mycket upprörd, och det med all rätt. Det kan finnas många olika orsaker till varför de vill slippa möta lösa hundar. Det ska alltid respekteras!

 

3. Din hund kan själv bli skadad

Precis som i punkten ovan kan din hund bli skadad av den andra hunden – eller ägaren – som kanske anser att anfall är bästa försvar när någon okänd plötsligt dyker upp. Då spelar det ingen roll att din hund var ”snäll” du blir själv delvis vållande till skadan på grund av bristande tillsyn.

 

4. Du kan skrämma hundrädda

Alla människor vill inte stifta bekantskap med din hund. En hundrädd person brukar dessutom – ofta omedvetet – bete sig på ett sätt som lockar hunden att springa fram. En framrusande hund kan också göra människor, särskilt barn, hundrädda för livet om situationen upplevs otäck. I det läget spelar det ingen roll att du bedyrar att hunden är snäll. Att hålla hunden kopplad när ni möter okända eller barn, är att visa respekt och hänsyn.

 

5. Din hund kan råka ut för en olycka

Ibland går det snabbt när en katt springer iväg, ett löv fladdrar till eller en oemotståndlig doft sprider sig. Ligger då en trafikerad väg eller något annat farligt mellan hunden och det lockande kan olyckan vara ett faktum innan du ens hunnit reagera.

 

6. Din hund kan orsaka en olycka

Även om hunden klarar sig från att bli påkörd kanske bilisten som väjde kör i diket, krockar med annan trafikant eller kör på någon annan gångtrafikant.

 

7. Du har koll på vad hunden stoppar i sig…

Vissa hundar dammsuger marken efter ätbart. Men det hunden finner smaskigt kanske inte du vill att den ska sätta i sig. Har du riktig otur kan det faktiskt var något giftigt eller farligt. Är hunden kopplad är inte radien så stor och du kan du troligen stoppa den i tid. Hinner du ändå inte med kan du förhoppningsvis se spår efter vad den fick tag på och avgöra om det var farligt eller inte.

 

8. … och vad den gör ifrån sig

Att plocka upp efter hunden är en självklarhet om ni går på platser där andra människor eller hundar rör sig. Men är hunden lös i mörkret eller långt bort är det lätt att missa.

 

9. Du slipper sura miner

Hur trist det än är finns det personer som inte gillar vare sig hundar eller hundägare. De har förstås all rätt att tycka vad de vill. Men om du är ett gott föredöme med din hund så kanske deras ovilja minskar, då gör du både dig själv och andra hundägare en tjänst på sikt. En kopplad hund som går fint väcker sällan missnöje.

 

10. Du och din hund kan få bättre kontakt

Du måste ju inte ha ett jättekort koppel, ge gärna hunden lite frihet att strosa och nosa. Men är ni nära varandra blir det lättare att kommunicera och hålla kontakt. Kanske kan ni träna att gå fint eller varför inte inkallning, det går att göra med ett lite längre koppel. Eller bara busa lite?

Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu