10 skäl att ge din hund ordentliga promenader

10 skäl att ge din hund ordentliga promenader

Vissa årstider, som till exempel hösten med mörker och kyla – men även på vårkanten med slask och skitiga hundtassar – kan det ibland kännas tungt att gå ut med hunden. Men när du läst det här kommer du inte tveka att kliva i gummistövlarna och trycka ned mössan i pannan för en riktigt härligt, lång hundpromenad.

1.  Motionen förstås

Alla behöver röra på sig, hundar som människor. Hur mycket beror på hundens ålder och ras, men alla hundar behöver röra på sig för att må bra.

2. Hålla er uppdaterade

Om du bara visste vad mycket information hunden kan hitta i en kissfläck eller andra spår efter hundarna i närheten. Det är som att läsa tidningen, lyssna på musik och twittra samtidigt.

3. Träffa vänner

Hunden kan ju, till skillnad från oss, inte kommunicera med sina vänner utan att träffas. Även om du eller familjen är hundens bästisar, så är det nyttigt och roligt för hunden att träffa snälla kompisar. Särskilt viktigt är det för valpen som behöver träna sig på hundspråk.

4. Skapa gemenskap

Att göra saker tillsammans stärker banden mellan hund och människa. Ju mer ni upplever tillsammans, desto mer lär ni känna varandra.

5. Utforska

De flesta hundar, och särskilt valpar och unga hundar, är nyfikna och vill upptäcka världen. Så ge er ut och hitta äventyret, det kan finnas runt hörnet i form av en katt, en spännande stig eller kanske bara att sitta tillsammans och titta och sniffa i luften.

6. Träna

Brukar du träna agility så är ju vardagsrummet alltid för litet, men även om du bara håller på med lite trix, är det både nyttigt och roligare att göra det utomhus. Dessutom är det bra att göra saker på olika platser, det gör hunden mer säker på momenten.

På promenad, hund och matte

7. Miljöträning

Särskilt en osäker hund behöver få prova att var på olika platser, förstås under förutsättning att den känner sig trygg. Det ger bättre självförtroende.

8. Bryta rutinerna

Att göra samma sak dag ut och in och alltid gå samma rundor blir trist i längden, både för hunden och dig. Att variera promenadstråken gör både dig och hunden mer alert.

9. Hjärnstimulering

Visst, huvudsyftet med promenaden är kanske att hunden ska få göra sina behov, men det är också ett utmärkt tillfälle för lite stimulerande hjärngympa också. Passa på att leka, kanske gömma godis och göra små trix.

10. Njut av naturen och dess årstidsväxlingar

Jobbar du mest inomhus är det guld värt att komma ut och få frisk luft och nya intryck. Gå på strövtåg i skogen, spring på stranden eller busa med löven i parken. Var du än bor kan du leta upp en bit natur ni båda kan njuta av.

 

Aktuellt