10 saker du INTE ska ge din hund

10 saker du INTE ska ge din hund

Man kan tro att hunden som ändå är ett djur borde ha vett att inte äta sådant som inte är bra för den. Men icke! Det finns hundar som med glupande aptit äter allt möjligt – även sådant den inte bör. Här är tio saker som du bör se till att din hund inte äter. 

Nötter

Nötter kan innehålla aflatoxin (en mögelsvamp som växer på nötter) som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning.

Macadamianötter anses extra giftiga. Dessa nötter är inte så vanliga i Sverige, men var ändå varsam. De kan orsaka magproblem hos hundar, och kan vara giftiga i större mängder.  Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.

Lök och vitlök

Att lök är dåligt för hunden känner de flesta till, men varför? Alla lökväxter innehåller alicin, även kallat allylpropyldisulfid, som kan ge förgiftningssymptom hos hundar och katter.

Alicin finns både i rå, torkad och tillagad lök och kan orsaka blodbrist och även skada levern. Ge därför inte hunden matrester som innehåller lök. Vissa individer och raser är känsligare än andra. Kan i värsta fall även leda till dödsfall om djuret är känsligt och fått i sig stora mängder.

Mejeriprodukter

De allra flesta vovvarna är laktosintoleranta. De har alltså svårt att bryta ner laktosen i mejeriprodukter. Medan valpar har enzymet laktas i sin magtarmkanal, vilket gör att de kan bryta ner mjölk­socker (laktos), förlorar oftast vuxna hundar den förmågan. De flesta hundar är med andra ord laktosintoleranta. Tänk på det när du ger hunden matrester, även om små mängder (mindre än 2 gram laktos per 100 gram mat) sällan ställer till problem.

Avokado

Här ska man se upp i synnerhet för den stora kärnan. Om en hund får i sig kärnan kan det blir stopp i tarmarna – något som kan kräva ett akut veterinärbesök för att åtgärda.Avokado innehåller ämnet persin och det råder en del osäkerhet kring hur giftigt detta är för hundar. Fruktens skal och växtens blad är giftigt, mer än fruktköttetet, men det kan ändå vara på sin plats att se upp. Fåglar är mycket känsliga för avokado!

Vindruvor 

Vindruvor kan orsaka plötsligt njursvikt hos hundar. Likaså russin.

Alkohol

Hundar är mycket känsligare än människor när det kommer till hur de påverkas av alkohol. Det kan också vara svårt för hundens kropp att bryta ner alkoholen vilket gör att de finns en risk att de drabbas av alkoholförgiftning.

Majs (inte på burk)

Precis som med avokadokärnan, kan majskolvar skapa stora problem i en vovves tarmsystem. Själva majsen är inte giftig för hunden. Men om hunden får gnaga på en majskolv finns det en risk att det fastnar i halsen. En majskolv är även svår att se på en röntgen och det kan krävas ultraljud för att se majskolven. Fastnar en för stor bit är det potentiellt livshotande.

Sötningsmedlet xylitol

Xylitol sänker blodsockernivån och kan orsaka förgiftning hos din hund, även här är faran beroende på mängd och individen/storlek. I svåra fall kan vovven få leverskador. Ge inte maträtter som sötats med xylitol och se upp med lightprodukter, tuggummi och halstabletter.

Kakao

Innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund tål är individuellt och storleksberoende, ju mörkare choklad desto farligare. Vit choklad innehåller inte teobromin. Koffein kan leda till att hunden spyr, blir uttorkad, får magsmärtor, muskelkramp, oregelbunden hjärtrytm och i värsta fall, döden.

  • En hund som väger 10 kilo kan äta 12 –40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
  • Ljus choklad kan den äta ca 100 gram.
  • Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.
Källa: Giftinformationscentralen.se

Äpple

Själva äpplet är inte farligt, det vill säga fruktköttet och skalet, men i kärnorna finns ett ämne som är likt cyanid. För att hunden ska ta skada av ämnet behöver den dock äta jättestora mängder äpple och dessutom tugga sönder kärnorna för att ämnet ska komma ut. Det är alltså inte farligt att ge äpple i måttlig mängd till sin hund.

Aktuellt