10 saker du bör tänka på som nybliven hundägare
Foto Pixabay och Getty Images

10 saker du bör tänka på som nybliven hundägare

Under det gångna året har fler än någonsin bestämt sig för att skaffa en ny familjemedlem. Antalet nyregistrerade hundar ökade med cirka 14 procent i Sverige under 2020 jämfört med året innan. Men som nybliven hundägare kommer ett stort ansvar som sträcker sig långt fram i tiden.

Mer arbete hemifrån innebär för många en ökad möjlighet att ta emot en valp, vilket har lett till att fler skaffat den där efterlängtade familjemedlemmen. I Sverige finns det idag över 700000 registrerade hundägare, och nästan en miljon hundar.

Hur ser livet ut om 10 år?

– Det är såklart jättekul att fler har skaffat hund, de är ett fantastiskt tillskott i familjen. Det är lätt att tänka att man har all tid i världen nu för att uppfostra en liten valp, och att man initialt bara tänker på valptiden. Jag brukar alltid säga att man ska fundera på hur ens liv ser ut om tio år – för din hund kommer att behöva dig under många år framöver, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Svenska uppfödare räcker inte till

Efterfrågan på valpar har ökat i en rasande takt till den grad att svenska uppfödare inte kan möta efterfrågan, och en av de negativa konsekvenserna är att problematiken med smuggelhundar har blivit större. Många gånger kommer dessa hundar från hemska förhållanden och risken är förhållandevis stor att de bär på sjukdomar som Giardia, parvo och valpsjuka. Hundar från länder där rabies förekommer utgör den allra största risken.

Säkerställ hundens ursprung

– De flesta som köper en smuggelhund är omedvetna om det vid köpet. Kanske uppkommer misstanken först när man besöker veterinär med hunden. Det går inte att nog poängtera vikten av att säkerställa hundens ursprung och finns det minsta misstanke om att hunden kan vara insmugglad så ska man självklart avstå köp, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

 

AniCura har listat 10 saker du bör tänka på som hundägare:

  1. Välja hundras och uppfödare är första steget till livet tillsammans med hund. Kolla upp uppfödaren innan och träffa valpen i dess hemmiljö tillsammans med valpens mamma och syskon. Var aktsam så du inte köper en smuggelhund!
  2. Hämta hem valpen tidigaste när den är 8 veckor. Den ska vara ID-märkt, besiktigad och vaccinerad vid leverans. Är det en renrasig hund ska du få med stamtavla vid köpet.
  3. Valpsäkra hemmet innan du kommer hem med den nya familjemedlemmen. Första tiden i hemmet behöver valpen lugn och ro.
  4. Ett bra foder lägger grunden till ett hälsosamt liv. Den växande hunden behöver särskilt anpassad utfodring. Ta gärna hjälp av uppfödaren eller en veterinär för att välja foder till din hund.
  5.  Aktivet och lek är viktigt för valpen! Lek, busa och gosa med din valp så lär du känna dess personlighet och utvecklar din relation med valpen.
  6.  Motion blir viktigare och viktigare för varje månad som går. I början får man ta det lite lugnt men sen är motion nödvändigt för en god hälsa
  7.  Vaccinationer – i Sverige vaccineras hundar vanligtvis tre gånger under sitt första levnadsår. Uppföljande vaccinationer bör ske regelbundet under hundens liv.
  8. Fästingprofylax i form av tabletter, halsband eller spot-on förebygger fästingburna sjukdomar som Borrelia och Anaplasma.
  9. Regelbundna hälsokontroller tillsammans med en bra försäkring är en god investering för ett långt hundliv.
  10.  Var noga med päls, tänder och klor! Vänj valpen tidigt vid pälsvård, kloklippning och tandborstning. Ju tidigare du börjar med detta desto lättare är det för valpen att acceptera det.

Källa: AniCura