10 roliga vinteraktiviteter

10 roliga vinteraktiviteter

Kom igen! Ut och njut av snön!

Visst kan det var jobbigt att skrapa bilrutor, tina snökokor i hundens päls och pulsa i snö. Men den vita snön lyser upp i vintermörkret och nog vore det trist om vi inte hade de olika årstiderna? Nu är ju förstås vintern väldigt olika beroende på i vilken del av vårt avlånga land du bor, men lite snö brukar det bli någon gång i alla fall.

Rätt kläder

Rätt klädd och utrustad kan ni göra detsamma ni gör när det är barmark. Promenaden blir kanske inte lika lång om det är riktigt kallt, men tänk vilken extramotion det ger att pulsa i snön! Tänk bara på att hundens ben är kortare –  kanske mycket kortare – än dina, så håll koll så att den orkar och inte behöver jobba helt fel, till exempel med ryggen, för att ta sig fram.  

Snöbollar?

De flesta hundar gillar att jag efter snöbollar och visst kan det vara roligt och bra aktivering. Däremot är det klokt att ta det försiktigt med hundar som lätt blir bolltokiga eller fixerade vid snö som du sparkar upp till den med fötterna. Det blir en onödig stress för er båda med en hund som hela tiden tittar uppfordrande på dina fötter. Kastar du för att hunden ska fånga, kasta inga hårda isbollar som kan skada tänderna. Kasta heller inte stora mängder som täpper till halsen eller så att hunden sväljer stora mängder snö.  Att få vara med och bygga en snögubbe och kanske försöka putta snöbollar kan var en minst lika kul, och mindre stressande sysselsättning. 

Följa med

Att bara få vara med är ofta underskattat som aktivering av oss människor. Ta med hunden till pulkabacken eller isrinken. Om den klarar lite stoj och stim och inte springer i vägen är det både spännande och stimulerande med ny miljö. För så är det ju med hundar, de kräver sällan så mycket mer än att bara få vara med och känna gemenskap med sin flock. Kan ni sen hitta en uppgift, kanske bära fikat i en klövjeväska, hämta saker eller värma ett barn som vilar i pulkan så den blir vinterlivet toppen!

Aktiviteter med hund i snö

  1. Åka skidor med hunden i dragbälte.
  2. Lära hunden dra barn eller packning i dragpulka.
  3. Gräva efter gömd leksak eller tuggben i en snöhög.
  4. Leta godis eller torrfoder utspritt i snön.
  5. Leka lavinhund och söka personer som är gömda under snö.
  6. Hitta tappad vante i snön på promenaden.
  7. Rulla snöboll tillsammans, kanske balansera på?
  8. Pulsa i snö.
  9. Spåra (enkelt för dig att se var spåret går i snön).
  10. Busa och brottas i det mjuka.

Aktuellt