10 goda råd till dig som tänker skaffa hund
Det är lätt att älska en vovve. Men tänk igenom ditt beslut att skaffa hund ordentligt. Här är 10 goda råd till dig som tänker skaffa hund. Bild Getty Images

10 goda råd till dig som tänker skaffa hund

På Hundstallet omplacerar man många hundar varje år. Det här är Hundstallets bästa tips till dig som tänker på att skaffa hund! Karolina Lassas på hundstallet tipsar.

1. Har du tänkt igenom detta långsiktigt?

En hund är ett ansvar för 12-15 år framöver. Hur kommer ditt liv att se ut de närmaste 15 åren? Kommer du att skaffa barn? Byta jobb? Tänk på att du har många olika saker som händer i ditt liv under 15 år. Men hela din hunds liv kretsar kring dig och du är ansvarig för hundens livskvalitet i 15 år framöver. Det är ett stort ansvar som ska vara genomtänkt.

2. Välj hund efter personlighet och inte efter utseende

Läs på om de rasegenskaper som hunden har. Vad är den avlad för att göra?

3. Välj en lagom aktiv hund

Är du aktiv och tycker om att träna hund varje dag eller är du egentligen ute efter sällskap? Välj en lagom aktiv hund, annars kommer du att få en jobbig understimulerad hund och ha dåligt samvete.

4. Har du tid?

Finns den tid som krävs att motionera och aktivera hunden varje dag? Har du två timmar om dagen att lägga på din hund? Gå ut och gå utan hund och se att tiden finns innan du skaffar hund.

5. Hur löser du vardagen?

Har du lösning för vardagen så att hunden inte lämnas ensam en stor del av dagen? Om du har tänkt hunddagis, har du kollat upp att dagiset är bra och att de kan ta emot den hund som du vill ha? Vad händer om hunden inte trivs på dagis?

6. Har du hundvakt?

Har du hundvakt om du blir sjuk eller skadar dig? Har du stämt av hund och hundstorlek med dina tänkta hundvakter?

7. Har du råd?

Försäkring, foder, veterinärvård, ev rehabilitering om hunden skadar sig, hunddagis eller annan daglösning kan också bli en stor utgift.

8. Valp eller vuxen?

Har du tid att ta hand om en valp och ensamträna och rumsrenhetsträna hunden eller är en vuxen hund ett bättre alternativ? Är du själv pensionär så kanske du vill ge en seniorhund guldkant på tillvaron? Hundstallets seniorer är tacksamma för väldigt lite och vi har ofta svårt att hitta hem till dem.

9. Se till att hunden är försäkrad från första dagen

Veterinärkostnader är oerhört dyrt. Om din hund blir sjuk eller behöver opereras så är det inte ovanligt att kostnaderna överstiger 60 000 kr. 

10. Registrera hunden på Jordbruksverket

Det är lag att hunden ska vara registrerad men också en trygghet för dig om hunden springer bort.